Tehnologija

Prva telefona Huawei brez Googlovih aplikacij

Huawei je predstavil nova telefona z operacijskim sistemom Android, ki bosta zaradi ameriških sankcij proti Kitajski prvi napravi tega proizvajalca brez Googlovih aplikacij. Pri Huaweiju mirijo, da bodo uporabniki na njihovi platformi še vedno imeli na voljo 45.000 aplikacij.

Analitiki opozarjajo da bo Huawei zelo težko prepričal uporabnike, naj kupijo njihovo napravo brez Googlovih aplikacij. Najverjetneje bo največ uporabnikov izgubil na tujih trgih, saj so kitajski potrošniki navajeni kupovati “prazne” pametne telefone in na lastno pest nalagati programsko opremo. Drugi uporabniki pa so navajeni, da je ta že prednaložena.

Huawei je zaradi ameriške prepovedi začel s proizvajanjem telefonov brez aplikacij, kot so Youtoube, Gmail in Zemljevidi.

Napovedujejo tudi, da bo težko prodreti na tuje trge z napravo brez pomembnih Googlovih aplikacij, kot so Youtube, Gmail in Zemljevidi.

Nova telefona Mate 30 in Mate 30 Pro bosta imela nameščeno odprtokodno verzijo operacijskega sistema Android. Android odprtega tipa lahko sicer vsak proizvajalec prilagaja glede na svoje potrebe. Brez sporazuma z njegovim lastnikom pa vanj ne more vključiti tudi priljubljenih aplikacij.

K temu pripomogla blokada ZDA

ZDA so sredi maja podpisale izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki da predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Zato je Huawei avgusta predstavil tudi svoj operacijski sistem HarmonyOS, ki je združljiv z Androidom.

Mobilni mogotec ves čas poudarja, da na nikakršen način ne predstavlja tveganja za nacionalno varnost katere koli države in da je žrtev političnih sporov. Po ocenah podjetja jim bo ameriška prepoved znižala letošnje prihodke za 10 milijard ameriških dolarjev.

Na Kitajskem Huawei že nekaj časa prodaja telefone z operacijskim sistemom Android brez Googlovih aplikacij, saj te tam večinoma sploh niso na voljo. V drugi četrtini letošnjega leta je obvladoval okoli 40 odstotkov Kitajskega trga mobilnih telefonov.

 

 STA
 Huawei Press Center

 

Sorodni članki

Back to top button