PriložnostiŠport

Europe Day ATHENATHON – sodeluj na virtualnem športnem dogodku

Evropska mreža univerz »Evropska univerza ATHENA«, katere del je tudi Univerza v Mariboru, že drugo leto zapored organizira med 9. majem in 9. junijem 2022 športni dogodek »Europe Day ATHENATHON«.

Na ta način želijo spodbuditi študente, zaposlene in ostale zainteresirane, da s športnimi aktivnostmi, ki ne povzročajo ogljičnega odtisa, skupaj v enem mesecu presežemo lansko razdaljo 33.000 kilometrov.

Lanski cilj, 11.000 kilometrov, ki predstavlja razdaljo med vsemi sedmimi lokacijami univerzitetne zveze, je bil namreč kar trikrat presežen.

Kako sodeluješ?

Vsak udeleženec objavi opravljeno razdaljo na svojem Twitter, Facebook ali Instagram profilu.  V objavo pa doda še uradna »ključnika« (hashtaga) akcije #move4athena ali #athenathon in sliko svoje aplikacije za sledenje v dokaz.

Pred športnim udejstvovanjem se včlani v aplikacijo Strava (Strava Club: Europe Day ATHENATHON)

Ker se Athenathon prične na Dan Evrope, je pobuda del globalne vizije zelene in podnebju prijazne Evrope. V skupnem rezultatu bodo tako upoštevane le tiste aktivnosti, ki ne povzročajo ogljičnega odtisa: tek, hoja, plavanje, kolesarjenje, pohodništvo, vodno kolesarjenje, rolkanje, tek na tekalni stezi, kolesarjenje v prostoru, veslanje, vožnja s kanuji, smučanje, tek na smučeh, drsanje, plezanje v gorah, hoja po stopnicah in podobno.

Vsak lahko sodeluje večkrat in se akciji pridruži kjerkoli, v Evropi ali izven nje.

ATHENA povezuje 7 univerz

Evropska univerzitetna pobuda je projekt Evropske unije na področju visokega šolstva in raziskovanja z namenom povečanja internacionalizacije, učinkovitosti in inkluzivnosti evropskih univerz.

Advanced Technology Higher Education Network Alliance (ATHENA) je eden pilotnih projektov evropskih univerz, ki ga je izbrala Evropska komisija v letu 2020 in ki povezuje Politehnični inštitut v Portu (Portugalska, koordinator), Univerzo v Mariboru (Slovenija), Univerzo v Orleansu (Francija), Univerzo v Siegnu (Nemčija), Helenistično mediteransko univerzo (Grčija) Univerzo Niccolò Cusano  (Italija) in Gediminas tehniško univerzo Vilna (Litva).

Ambicija mreže univerz ATHENA je ob osredotočenosti na digitalno preoblikovanje družbe, ponuditi mednarodnemu univerzitetnemu prostoru množico predmetov in tečajev in s tem prispevati k doseganju mednarodne mobilnosti večjega števila študentov, vključno s študenti s posebnimi potrebami, spodbujanje sodelovanja v raziskovalnih in razvojnih projektih ter v novih evropskih perspektivah ne le več kot 120.000 študentov in 10.000 zaposlenih, temveč tudi lokalnih skupnosti in partnerjev.

UM
UM

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button