Šport

Primož Roglič je kralj Vuelte, osvojil jo je že drugič zapovrstjo

Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma) bo v nedeljo v Madridu še drugič zapovrstjo osvojil dirko po Španiji. V današnji 17. etapi od Sequerosa do smučišča Covatilla je s pomočjo svoje ekipe varno ohranil rdečo majico s prednostjo 24 sekund pred Ekvadorcem Richardom Carapazom. V nedeljo sledi le še formalnost po madridskih ulicah.

Kisovčan Primož Roglič je v hladnem in sprva tudi deževnem vremenu, kar mu ne ustreza najbolj, v cilj prišel kot 10. Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) in Britanec Hugh Carthy (EF Pro Cycling) pa nista uspela pridobiti dovolj časa v primerjavi z zdaj že zmagovalcem Vuelte, čeprav sta končala pred slovenskim zvezdnikom.

Skupaj z močno ekipo je Roglič odbil vse napade tako Ekvadorca in Britanca, ki sta hitro ostala brez pomočnikov. Tako se je Roglič podpisal pod tretjo slovensko zmago na največjih večetapnih dirkah na svetu. Lani je že kot prvi Slovenec slavil na Vuelti, letos pa je dirko po Franciji dobil Tadej Pogačar.

Primož Roglič bo v nedeljo slavil 12. zmago v letošnji sezoni. S prvim in drugim mestom na dveh velikih tritedenskih pentljah pa je potrdil sloves enega najboljših in vsestranskih kolesarjev na svetu.

Etapo je iz skupine ubežnikov sicer dobil Francoz David Gaudu (Groupama-FDJ). Zaključil je pred Švicarjem Ginom Mäderjem (NTT Pro Cycling) in Ionom Izagirrejem (Astana).

Primož Roglič: Vsega nisem imel pod nadzorom

“Vedno je lepo imeti razburljiv zaključek in tole je bilo zares razburljivo. Imel sem ravno dovolj moči, da sem vedel, da bo dovolj, če bom kolesaril v svojem ritmu. Na koncu se je vse razpletlo dobro,” je po koncu etape dejal Roglič, ki je v zadnjih kilometrih pošteno trpel, a verjel v končni uspeh.

“Vsega nisem imel pod nadzorom, ampak v takšnih trenutkih moraš ostati miren in opraviti, kar lahko,” je dodal. Pohvalil moštvo Jumbo-Visma, ki je taktično, tudi s kolesarjem v pobegu, Nizozemcem Lennardom Hofstedejem, vse opravilo, kot je treba.

“Lennard mi je res pomagal, vsekakor dobrodošla pomoč v tistem trenutku. Še enkrat več je ekipa opravila odlično delo, še posebej, ker je šlo od samega začetka na Vuelti na polno,” je pristavil napadalno usmerjeni Roglič. Vseh 17 dni je namreč bil nevaren, tudi v bolj ravninskih zaključkih.

Posledično bo 31-letni Kisovčan v Madrid drugič zapovrstjo pripeljal tudi zeleno majico najboljšega sprinterja. Prav agresivno dirkanje ob koncu etap je pomagalo v boju za skupno zmago. Roglič je namreč s štirimi etapnimi zmagami, nekaj izjemni sprinti in nasploh konstantnimi uvrstitvami v etapah pridobil kar 48 bonifikacijskih sekund. Brez njih bi zmago slavil prav Carapaz, ki je v zaključkih zbral 16 bonifikacijskih sekund.

“Zelo zadovoljen sem z osvojitvijo Vuelte. To je res lep zaključek sezone,” je še sklenil nasmejani slovenski kolesarski zvezdnik.

Za Zasavcem je izjemna sezona. V njej je doslej dirkal 50 dni, dvanajstkrat pa je zmagal, vključno s skupno zmago na Vuelti. Kar 31-krat je zabeležil rezultat v prvi deseterici.

Skupaj je v karieri profesionalnega kolesarja slavil kar 47 zmag. Od tega ima 12 skupnih zmag na večetapnih dirkah ter štiri na enodnevnih preizkušnjah, vključno z eno na največjih petih klasikah na svetu, potem ko je letos dobil dirko Liege – Bastogne – Liege.

Skupno je dobil 35 posamičnih preizkušenj, od tega 12 v kronometru in 11 na tritedenskih dirkah.

 

 STA
Diario de MadridCC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button