NoviceTehnologija

Pred 141 leti je v Mariboru zagorela prva električna žarnica

Mariborski župan Saša Arsenovič bo skupaj z direktorjema Energetike Maribor in Marproma Jožetom Hebarjem in Rankom Šmigocem pri spominski tabli na Grajskem trgu dopoldne obeležil 141 let prve električne luči v mestu. V spomin na zgodovinsko pomemben dogodek iz leta 1883 je Mestna četrt Center pred leti 4. april razglasila za svoj praznik.

Začetek elektrifikacije prav v štajerski prestolnici

Elektrotehniška stroka v štajerski prestolnici dogodku pripisuje še prav poseben pomen, saj gre za prvo ugotovljeno tehnično uporabo električne energije na slovenskem ozemlju oziroma za začetek elektrifikacije Slovenije.

Mariborski podjetnik Karl Scherbaum je v svojih poslovnih in stanovanjskih prostorih ter na Grajskem trgu v Mariboru parnemu stroju dodal Siemensov dinamo in električno napeljavo s 36 Edisonovimi žarnicami na žarilno nitko. Tako je v poslovnih in proizvodnih prostorih in tudi pred vhodom v hišo na Grajskem trgu, v kateri je prebivala družina Scherbaum, prvič v Mariboru, Sloveniji in v tem delu Evrope zasvetila električna žarnica.

Najverjetneje se je vse skupaj zgodilo celo kakšen dan ali dva pred 4. aprilom 1883, ko je o pomembnem dogodku Mariborčane obvestil časopis Marburger Zeitung, vendar so podatki v članku zelo skopi, iz njega ni mogoče izvedeti nič o tem, kakšna je bila naprava in kakšno moč je proizvajala. Kot pa sklepa stroka, je šlo za enosmerni tok najverjetneje petkilovatnega dinama, ki je bil priključen na parni stroj.

Prva žarnica v Mariboru le tri leta po Edisonovi prijavi patenta

Začetek elektrifikacije Slovenije tako zahvaljujoč inovativnosti Karla Scherbauma, osrednje gospodarske osebnosti v življenju Maribora v tistem času, časovno sovpada z začetki v drugih državah. Zanimivo je, da je moderna žarnica v Mariboru zasvetila le dobra tri leta po tem, ko je Thomas Alva Edison v Ameriki prijavil “novo žarnico” kot svoj patent.

Za primerjavo, istega leta, ko je zasvetila prva električna luč v Mariboru, je Edison v Rosellu v New Jerseyju zgradil prvi sistem javne razsvetljave z nadzemnimi vodniki v Združenih državah Amerike, v Milanu pa so zgradili prvo srednjeevropsko elektrarno.

Na dogodek danes opominja spominska tabla, ki sta ju pred leti postavili podjetji Elektro Maribor in Nigrad na pročelju stavbe na Grajskem trgu, kjer so bili v drugi polovici 19. stoletja poslovni in bivalni prostori družine Scherbaum.

Karl Scherbaum (1818-1901) velja za enega najpomembnejših podjetnikov 19. stoletja na mariborskem območju. Med drugim je oskrboval s kruhom avstro-ogrsko vojsko v Mariboru, Celju in na Ptuju. Eden od razlogov za njegov poslovni uspeh so bila stalna prizadevanja za posodabljanje proizvodnje in vpeljevanje novosti, kakršna je bila tudi žarnica.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button