GlasbaNoviceZabava

1 na 1: v desnem kotu Tomi, v levem Gušti, a na odru skupaj

V desnem kotu Tomi Meglič! V levem kotu Miha Guštin! Kdo bo na koncu odnesel krono tega dvoboja? Spoiler alert: občinstvo.

Četrtkovi večeri kulture so v svoji drugi epizodi sezone 2023 postregli popolnoma glasbeno. In ne samo s kar eno glasbo. Vse iz daljne Ljubljane sta v Maribor namreč prispela Tomi Meglič (Siddharta) in Miha Guštin “Gušti” (Big Foot Mama). Naj se boj 1 na 1 prične!

Pred korono, med korono, po koroni

Tomi in Gušti v Mariboru nista nastopila prvič, sta pa skupaj prvič nastopila še pred karantenskim lockdownom. Na Štukov oder pa sta tokrat stopila že kar a. c. (after corona), a sta med skladbami spregovorila tudi o tem, kako je bilo nastopati med koronskim časom.

Sicer se ne želimo spominjati obdobja, ko je bilo število vstopnic tako omejeno, da je moral med obiskovalci biti en stol prostora, teh pa je bilo samo 50. Kljub temu pa smo bili takrat vsi željni česarkoli, kar bi nas spet malo zabavalo. Glasbenika sta se spominjala, kako so ju označili za vojna dobičkarja, ker sta si upala nastopiti v času, ko ni nastopal nihče.

Tomi in Gušti sta na odru poleg glasbe nastopila tudi s številnimi pripovedkami iz njune individualne in skupne kariere.

S tankom na nimfomanke

Miha Guštin pa se je spomnil tudi časov, ko je kot eden izmed zadnjih generacij služil v Jugoslovanski narodni armadi. Tam je upal, da bo s prijavo vozniškega dovoljenja lahko okoli vozil generale, a je namesto avtomobila v roke dobil tank. Tank sicer nikoli ni videl ulic Banje Luke, te pa naj bi se po Guštijevem pričanju bohotile z neopisljivo lepimi ženskami. Na njihovo žalost zdaj namreč ne vedo, da je pesem Mala nimfomanka posvečena prav njim.

Pesem Mala nimfomanka je namenjena vsem lepoticam Banje Luke.

Tomi vs Boris

Seveda je nastopajoča ob prihodu na Štuk pričakala klasična mariborska študentska dobrodošlica: špricer v špricer kozarčku. In, ker pač ni minilo še tako dolgo od Špricarijade, je seveda občinstvo zahtevalo, da se tudi Tomi in Gušti preizkusita v sniperju. (Spoiler alert: zmagal je Tomi).

To pa je seveda na plano privleklo tudi zgodbe o njuni mladosti. Med njimi je bila ena o tem, kako je Tomi včasih stregel v baru, ki danes ne obstaja več, kjer je tudi spoznal Guštija. Ali pa ta, kako si je nekoč prižgal cigareto v taksiju in je ni želel ugasniti. Ampak, kot je poudaril Gušti, to ni bil Tomi, temveč Boris: persona, ki pride na plano samo, ko Tomi spije kakšen kozarček preveč.

Na odru nas je na srečo zabaval Tomi in ne Boris. V tem primeru bi zgodba tekla malce drugače.

Boj 1 na 1 je le dobil zmagovalca: občinstvo. To je namreč ob vseh pripovedkah prav tako dobilo obilico glasbe, ki so jo seveda vsi znali na pamet. Temu primerno so jo tudi na ves glas prepevali.

Zmagovalec 1 na 1: občinstvo, brez dvoma.

Marina BAJIĆ
Isidora VELIČKOVIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button