Zadnja Trivia 2024 “nahranila” naše možgančke
Zadnja Trivia letošnjega leta nas je popeljala skozi tematiko Gurmanske geografije. Podali smo se na popotovanje okoli sveta in ugotovili, kje in kako se dobro je in pije.
Včeraj se je na Štuku odvijala še zadnja Trivia leta 2024, spoznali smo najbolj znamenite jedi, eksotične okuse in kulinarična bogastva sveta. Tudi tokrat smo se podružili v dvorani Štuk, kjer smo se le nekaj časa nazaj zabavali tudi na študentskem Braincraftu. Podali smo se na kulinarično potovanje skozi Evropo, Azijo, Afriko, Ameriko in še na mnoge druge destinacije sveta. Pred koncem noči smo spoznali tudi študentske mojstre kulinarike, ki so domov odnesli naziv zmagovalcev Trivie.
Trivia je tokrat potekala v šestih sklopih, ki so bili sestavljeni iz desetih vprašanj. Študentje so si dodatne točke lahko prislužili z bonus vprašanji, ki so se navezovala na organizacijo ŠOUM. Organizacijo dogodka je omogočil oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje v sodelovanju z različnimi sponzorji. Pa poglejmo, kako smo se imeli.
Od Evrope do …
Svoje popotovanje smo tokrat pričeli v Evropi, kjer smo podrobneje spoznali vse kulinarično bogate države. Zanimalo nas je, iz kot izvira priljubljena jed, ki je sestavljena iz mesa, krompirja, sira in občasno tudi bešamel omake. Seveda govorimo o musaki, ki je k nam prišla iz Grčije. Prav tako smo spoznali tudi nekaj slovenskih delikates, kot je bujta repa, ki je priljubljena narodna jed v eni izmed slovenskih regij. Ali tudi ti veš v kateri?
Nato smo potovali v Azijo, ki je država priljubljenega študentskega obroka – instant rezancev. Ramen je jed, ki izvira iz Japonske, lahko pa se pripravi na različne načine. Povsod po svetu je popularen tudi Bubble Tea ali Boba, ki izvira iz Tajvana. Gre za pijačo, ki vsebuje čaj in tapioca kroglice.
Letimo naprej
V tretjem sklopu Trivia noči smo spoznali kulinariko Afrike. Ali veš, da otroci v Afriki (bolj natančno v Masaju) do svojega prvega lova pijejo dve tekočini? Gre za kravje mleko in kravjo kri, ki bi naj prinašala moč. Spoznali smo tudi ribos, rastlino, ki raste v biomu Južne Afrike. Uporablja se za čaje in kave. Čaji te rastline naj bi imeli sladek, občasno dimljen okus.
Nato smo poleteli še v Severno Ameriko, iz koder izvirajo Buffalo perutničke. Zanimalo nas je točno mesto, kjer so jih pričeli proizvajati. Odgovor je preprost – v Buffalu, New Yorku.
Vse do tam, kjer je poletje pozimi
V zadnjih dveh sklopih smo spoznali kulinariko Južne Amerike in Avstralije. Ali veš, da je glavna sestavina kruha, ki je značilen za Ekvador, tudi sir?
Kako se imenuje sesalec, katerega meso pogosto uporabljamo za burgerje in živi v Avstraliji? Odgovor te mogoče preseneti – govorimo o kenguruju. Za konec pa smo spoznali še tradicionalno hrano Avstralije, ki so jo uživali Aborigini.
Kot smo vajeni … za konec bonus vprašanja
Tudi tokrat so študentom dodatne točke prinesla bonus vprašanja, ki so se navezovala na organizacijo ŠOUM. Nekaj besed smo spregovorili tudi o sredinem dogodku »Slovenci, ki spreminjajo svet«, katerega gost je Gašper Šircelj. Ali veš, da se bo letos odvijala že 26. Študentska delovna brigada? Tako je, študentje pridno in marljivo pomagamo že kar nekaj let. Vsekakor pa do sedaj že dobro poznaš prav vse ŠOUM oddelke, in ne dvomimo, da jih brez težav tudi našteješ.
Kdo so zmagovalci?
Tudi tokrat je šlo za napeto bitko, a naziv zmagovalcev so domov odnesle le tri skupine. Na tretje mesto lestvice so priplezali študentje skupine Svizci. Drugo mesto so zasedli Brez zamere, prvo mesto pa so si prislužili Taboritniki. Vsem študentom iskrene čestitke!
Mi pa se že veselimo naslednjega leta, ki ni več daleč stran in s tem tudi nove študentske Trivie. Se nam boš pridružil tudi ti?
Iva KNEZ
Dejan ZVONAR