Tehnologija

Goljufi nate prežijo preko dogodkov v Google koledarju

Domišljija spletnih goljufov nima meja. Vedno znova iščejo nove načine, kako zaobiti vse znane zaščite, da bi lahko svoja škodljiva sporočila dostavili do uporabnikov. In tokrat so resnično prekosili sami sebe.

Na spletnem portalu Varni na internetu namreč ugotavljajo, da lahko goljufi reklame za komercialne SMS klube, lažne kredite, phishing sporočila ipd. dostavijo kar neposredno v naš spletni koledar. Ti dogodki se nam potem dnevno prikazujejo na zaslonu telefona v obliki obvestil.

Spletni goljufi nate prežijo na različne načine, tokrat so pričeli svoja sporočila pošiljati preko Google koledar dogodkov.

Google koledar namreč v privzetih nastavitvah omogoča samodejno dodajanje dogodkov v koledar. To pomeni, da če nekdo v svojem Google koledarju ustvari dogodek in v seznam gostov vpiše tvoj elektronski naslov, se bo ta dogodek vnesel v tvoj koledar, ne da bi moral to kakorkoli potrditi.

Goljufi pri ustvarjanju dogodka izberejo tudi možnost, da prejemniki o tem ne dobijo obvestila prek elektronske pošte, tako da se dogodki vnesejo v tvoj koledar brez kakršnegakoli obvestila. V dogodku nato samo še nastavijo vsakodnevno obvestilo, ki te nato vsak dan pričaka na mobilnem telefonu.

Kaj storiti, če se ti začnejo pojavljati taka obvestila?

Naprej brez panike, saj tu ne gre za vdor ali virus!

Če se ti kar naenkrat na telefonu začnejo pojavljati obvestila o čudnih dogodkih, nikar ne odpiraj povezav v sporočilih, ampak odpri Google koledar (preko aplikacije ali preko spletne strani calendar.google.com/), označi sporni dogodek in ga izbriši.

Če te vpraša “Ali želite gostom v Google Koledarju pošiljati e-poštna sporočila o preklicu?”, izberi možnost “Ne pošlji”.

Kako se zaščititi?

Vnos takih dogodkov v tvoj koledar lahko tudi povsem onemogočiš:

  1. Na računalniku odpri spletno stran Google koledarja, v zgornjem desnem delu klikni ikono menija z nastavitvami in izberi možnost “Nastavitve”.
  2. V nastavitvah pod “Splošno” izberi “Nastavitve dogodkov” in v delu “Samodejno dodaj povabila” izberi možnost “Ne, pokaži samo povabila, na katera sem odgovoril”.

 

 Varni na internetu
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button