Tehnologija

V Mariboru poteka Evropska juniorska računalniška olimpijada

Na FERI-ju poteka tretja Evropska juniorska računalniška olimpijada. Na njej FERI gosti okoli 90 tekmovalcev iz 24 evropskih držav. Mladi tekmovalci, stari do 15 let in pol, se med seboj pomerjajo v računalniškem programiranju.

Evropska juniorska računalniška olimpijada (The European Junior Olympiad in Informatics – EJOI) poteka že tretje leto. Letos se izvaja na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), organizira pa jo Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Na njej poleg 90 tekmovalcev gostijo še okoli 100 mentorjev, članov strokovnih komisij in drugih gostov iz 24 evropskih držav.

Bolgarija, Rusija, nato pa že v Maribor

EJOI se je razvila iz mednarodne računalniške olimpijade, ki traja že 30 let. Ker je bila ta namenjena samo dijakom, se je razvila še juniorska, na kateri sodelujejo osnovnošolci. Prvo leto je bila organizirana v Bolgariji, lani v Rusiji, letos pa se je na veselje Slovenije premestila v Maribor. Tako v Sloveniji gostimo 24 evropskih držav, med drugim tudi Finsko, Grčijo, Nizozemsko, Belgijo, Madžarsko, Latvijo in druge.

Namen EJOI je predvsem spodbujanje zanimanja za računalništvo in informatiko med najmlajšimi. Ker gre za pomemben dogodek, ZOTKS upa, da bo vplival na priljubljenost programiranja med mladimi. Spodbujanje inovativnosti mladih je trenutno namreč tudi glavni cilj organizacije.

Evropska juniorska računalniška olimpijada, EJOI, FERI, mladi

| EJOI se je v tretjem letu obstoja preselila v Slovenijo, na FERI.

FERI, mladi, EJOI, Maribor, programiranje, tekmovanje, tekmovanje mladih, tekmovanje osnovnošolcev, osnovnošolsko tekmovanje, olimpijada, računalniška olimpijada | Poleg napornih tekmovanj bodo tekmovalci imeli še dovolj prostega časa, da se sprostijo in spoznajo med seboj.

FERI, mladi, EJOI, Maribor, programiranje, tekmovanje, tekmovanje mladih, tekmovanje osnovnošolcev, osnovnošolsko tekmovanje, olimpijada, računalniška olimpijada

| Glavni organizator računalniške olimpijade je ZOTKS, sodelujejo pa tudi drugi organizatorji.

  Tekmovanja v programiranju, spoznavanje Slovenije in druženje

  Tretja Evropska juniorska računalniška olimpijada se je začela v petek, 23. avgusta, s prihodom gostov, zaključi pa se v četrtek, 29. avgusta, z njihovim odhodom. Dan prej bo sicer potekala zaključna prireditev, kjer se bodo najboljšim podelile nagrade. V okviru EJOI namreč potekata dva tekmovalna dneva, kjer se osnovnošolci pomerijo v znanju programiranja.

  Poleg tekmovalnega dela so organizatorji poskrbeli tudi za več priložnosti, kjer se lahko mladi tekmovalci družijo in krepijo mednarodne stike. Na urniku je že bila uradna otvoritev olimpijade, potekalo pa je tudi že prvo tekmovanje. Po prvem tekmovalnem dnevu se bodo lahko tekmovalci in njihovi spremljevalci odpočili ob izletu v Ljubljano, ogledali si bodo tudi Škocjanske jame. Sledi še en naporen dan tekmovanj, po katerem pa se bodo sodelujoči lahko sprostili z raftingom po Dravi. Pred odhodom si bodo seveda obvezno ogledali še Pohorje.

  Mladi programerji in njihovi spremljevalci si bodo, ko opravijo z resnejšim delom EJOI, pogledali še nekaj lepot Slovenije. V šestih dneh bivanja v Sloveniji bodo imeli tudi dovolj časa, da se družijo in izmenjajo izkušnje. EJOI je torej poleg dobrega računalniškega tekmovanja še odlična priložnost za medkulturno spoznavanje.

   

   Mojca KUPČIČ
   Mojca KUPČIČ

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button