Glasba

Laibach pripravili posebno izdajo prvenca iz leta 1985

Zasedba Laibach je pred kratkim pripravila posebno izdajo prvega albuma, ki je izšel leta 1985 pri Škuc/Ropotu. Nova izdaja je objavljena kot paket z vinili in paket s CD ploščami, lastniki enega ali drugega kompleta pa imajo dostop tudi do digitalne različice vseh skladb na internetu, poroča Delo.

Plošča brez imena in naslova je leta 1985 v cenzurirani obliki izšla kot vinilni album z osmimi skladbami, natisnjen je bil pri Jugotonu. Po pisanju Dela je izšla 27. aprila, na dan Osvobodilne fronte, zdaj dan upora proti okupatorju.

Nova izdaja, poimenovana Laibach Revisited, je objavljena kot paket z dvema dvojnima in enojnim vinilom in paket s tremi CD ploščami. Lastniki enega ali drugega kompleta pa imajo dostop tudi do digitalne različice vseh skladb na internetu. Gre za razširjeno izdajo, v kateri so združeni albumi Laibach, Revisited in Underground.

“Država skrbi za fizično vzgojo ljudstva, posebno mladine,
v svrho dviganja narodnega zdravja, narodne, delovne in obrambne sposobnosti.”

Laibach, Država

Na albumu Laibach je zbranih 15 originalnih skladb skupine, ki so nastale v obdobju 1982-1985. Na albumu Revisited je zbranih 12 skladb. Od teh je deset predelav Laibachovih skladb iz prve polovice 80. let, dve pa sta objavljeni še kot verziji v živo v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Filharmoničnim orkestrom iz Lvova. Na tretjem albumu Underground je objavljen eden od treh koncertov. Večinoma skladb iz začetka delovanja skupine, ki ga je Laibach imel leta 2012 v velenjskem rudniku, dvesto metrov pod zemljo. Posnel ga je Boško Bursać, ki so mu album tudi posvetili, poroča Delo.

Kdo so Laibach?

Laibach so ena najbolj prepoznavnih slovenskih zasedb v tujini. Delovati so začeli leta 1990 in se uveljavili na t.i. alternativni sceni. Pri svojem ustvarjanju se spogledujejo z različnimi žanri – eksperimentalnim industrijskim zvokom, elektronsko glasbo, simfoničnim izrazom. Poudarek dajejo tudi vizualni podobi, s katero spominjajo na totalitarne režime.

Skupina je nedavno sodelovala v dokumentarnem filmu Shoot for the Moon, ki je izšel na YouTubeu o nastajanju dveh filmov. Prvi je Jekleno nebo, za katera so člani zasedbe napisali glasbo. Sodelovali pa so tudi pri muzikalu oziroma glasbeno-gledališkem projektu Wir sind das Volk (Mi smo ljudstvo) po navdihu besedil nemškega dramatika Heinerja Müllerja, ki so ga izvedli v gledališču Hebbel am Ufer v Berlinu.

 

STA
Gruppe LAIBACH / CC BY-SA
ikona snemalec Youtube LaibachIron Sky

Sorodni članki

Back to top button