Življenjski slogZnanost

Ali veš, da je zehanje nalezljivo?

Če se kdaj zalotiš, da začneš zehati, ko zazeha nekdo drug, nisi edini. Znanstveniki so raziskali, zakaj je zehanje tako nalezljivo. Preberi, kaj so odkrili.

Zehanje je avtomatski odziv telesa, podobno kot kihanje ali krčenje. Ne moremo ga preprečiti in čeprav se zdi, da je povezano s spanjem, zehamo tudi, ko smo povsem budni. Če se torej znajdeš v klepetavi družbi in začneš zehati, se ne vstraši – to je le odziv tvojega telesa, ki se zabava!

Kaj pa je vzrok za zehanje?

Znanstveniki menijo, da gre za nevronsko igro. Naši možgani imajo nevrone, imenovane zrcalni nevroni, ki se odzivajo na dejanja drugih. Ko vidimo nekoga zehati, naši možgani “posnemajo” to dejanje, kar nas spodbudi, da tudi sami zehamo.

Ampak zakaj sploh zehamo? Znanstveniki pravijo, da je zehanje povezano z našim cirkadianim ritmom. To je način, kako naše telo sledi vzorcu spanja in budnosti. Zjutraj, ko se zbudiš ali zvečer, ko greš spat je verjetnost, da boš zehal, večja.

zehanje, utrujenost
Čeprav so študije pokazale, da zehamo, ko smo utrujeni, to ni znak zaspanosti, ampak je refleks, povezan s telesno temperaturo.

Kaj se dogaja v možganih?

Znanstveniki menijo, da zehanje pomaga ohladiti možgane, kar nas naredi bolj budne. Ko se zbudimo, se naša telesna temperatura dvigne, zehanje pa pomaga, da se možgani ohladijo. Torej, če si občutljiv na temperaturo in zehaš po prebujanju, to pomeni, da se tvoji možgani ogrevajo za nov dan.

Poleg tega, da je povezano s temperaturo in cirkadianim ritmom, je znanstveno dokazano, da je tudi nalezljivo. Ko vidimo nekoga zehati, se lahko hitro zalotimo, kako tudi sami odpiramo usta. Čeprav se morda zdi smešno, ima ta “epidemija zehanja” dejansko znanstveno razlago.

zehanje, utrujenost
Zehanje bi lahko predstavljalo tudi vedenjski znak pripravljenosti na prebujanje ali spanje.

Torej, če si kdaj želel vedeti, zakaj se zehanje širi kot virus med prijatelji, imaš zdaj odgovor! Naslednjič, ko se boš ujel, da zazehaš, ko ravno to počne tvoj prijatelj, se spomni, da to ni nič takega – samo tvoji možgani se igrajo zrcalno igro.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button