Šport

Jutri se pričnejo zimske olipijske igre v Pekingu 2022

V petek, 4. februarja 2022, se pričenjajo 24. zimske olimpjske igre. Vse do 20. februarja bo kitajska prestolnica Peking gostila najboljše zimske športnike sveta.

Z otvoritveno slovesnostjo, na kateri bosta slovensko zastavo vihtela Ilka Štuhec in Rok Marguč, se bodo v petek, 4. februarja 2022, pričele 24. zimske olimpijske igre. V Peking je oz. bo odpotovalo 43 športnikov in športnic. Med njimi so tudi taki, ki olimpijske medalje že imajo: Peter Prevc, Žan Košir in Jakov Fak.

Slovenija je na zimskih olimpijskih igrah doslej osvojila 21 medalj. Rekord so športniki postavili v Sočiju 2014, kjer je Slovenija osvojila kar osem medalj. Čeprav se ta zdi težko dosegljiv, pa imamo tudi letos niz močnih adutov. Spletna stran Gracenote, ki se ukvarja z napovedmi pred igrami, nam je konec novembra napovedala tri bronasta odličja.

Na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu je Slovenija osvojila dve medalji; Jakov Fak je bil srebrn na 20 km, Žan Košir pa je osvojil bron v paralelnem veleslalomu.

Slovenija je prvo medaljo na ZOI osvojila v Sarajevu 1984, ko je Jure Franko v veleslalomu zasedel drugo mesto. Calgary 1988 je prinesel srebro Mateji Svet in ekipi skakalcev ter bron Matjažu Debeljaku, prve medalje pod zastavo Slovenije pa so osvojili 1994 v Lillehammerju Jure Košir, Alenka Dovžan in Katja Koren.

V Sočiju je Tina Maze osvojila dve zlati kolajni v veleslalomu in smuku. Peter Prevc je bil drugi in tretji, prav tako Žan Košir, z bronom pa sta se okitili še Vesna Fabjan in Teja Gregorin.

Peking je že gostil poletne olimpijske igre

Peking bo prva svetovna metropola v olimpijski zgodovini, ki bo gostila tako poletne kot zimske olimpijske igre. Kitajska obljublja, da bo po letu 2008, ko je navdušila svet z odlično izpeljanimi igrami, tudi v koronskih časih poskrbela za presežke.

Olimpijski boji bodo poleg Pekinga potekali še v bližnjih zimskih centrih Zhagjiakou in Yanqing. Tudi na zimskih igrah bo osrednje prizorišče stadion Ptičje gnezdo, ki je ime dobil po edinstvenem videzu, gostil pa bo uvodno in sklepno slovesnost.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button