Glasba

Šourock 2023: zmagovalci jubilejnega 20. Šourocka so Before Time!

Končno je napočil dan za finale Šourocka 2023! Več napetih tednov se je stopnjevalo do končnega večera, ko so Šourockovo nagrado domov odnesli Before Time. Pred tem so se nam predstavili še štirje prepričljivi bendi, (šou)rockali pa smo tudi z lanskimi nosilci trofeje Smetnaki.

Za nami je še zadnja, finalna noč jubilejnega 20. Šourocka, ki je letos potekala tretji teden oktobra in predstavila 4 odlične, do sedaj že poznane skupine. Septembrske srede smo letos ponovno preživljali v dvorani Štuka, kjer so bandi predstavljali svoje talente in popestrili preproste sredine noči. Vse skupaj pa je vrhunec doseglo včeraj, 18. oktobra 2023. Za 20. izvedbo natečaja mladih glasbenih skupin je kot vsako leto poskrbel Oddelek za interesne dejavnosti študentov Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM).

Na odru so se predstavile skupine, ki so s svojimi nastopi v polfinalih prepričale žirijo in udeležence Šourocka in se prebile vse do finala. O katerih skupinah govorimo? Predstavili so se Before Time, Tambura Team, Ghastly Ashes in Final Page. Ob koncu večera je glavno nagrado domov odnesla skupina Before Time iz Kamnika.

Finalisti so nas popeljali na potovanje skozi njihove najboljše in najbolj priljubljene pesmi. Nastopili so po vnaprej izžrebanem vrstnem redu in s svojim nastopom poskušali prepričati obiskovalce, da si prav oni zaslužijo zmago. Po dveh urah nastopov je napočil čaš, da na oder stopijo še lanski zmagovalci – Smetnaki!

Vse skupaj se je prehitro končalo

Dvorana se je zapolnila že pred pričetkom prve skupine, nato pa je sledilo le še napeto pričakovanje. Prvi so oder zasedli melodicgroove metalci Ghastly Ashes, štiričlanska skupina iz Notranjske. Noč so pričeli udarno in nas navdušili z vokalno in inštrumentalno zasedbo.

Ghastly Ashes so se na Štukovem odru ponovno pokazali in dokazali.

Nato so sledili Tambura Team, štiričlanska zasedba iz Vipave. Štirje mladi »mwži« so nam ponovno predstavili melodičnost svojih komadov, prav tako so nas popeljali v svet etno akustične glasbe.

Tambura Team so se na Štukovem odru predstavljali drugi in drugič!

Kot tretji so na oder stopili Before Time, petčlanska zasedba, ki prihaja iz Kamnika. Skozi pesmi so predstavili iskrenost in emocije ter dokazali svoj glasbeni talent. S poslušalci so delili svojo svežo in urbano glasbo, ki jo lahko poimenujemo tudi kot nova indie glasba.

Before Time so zapolnili dvorano in navdušili žerijo.

Zadnji so se nam predstavili Final Page, ki so letos na mariborski oder stopili sveži in pripravljeni na nove izzive. Na Štuku so se predstavili že četrto leto zapored, tokrat pa so se znašli tudi v finalu. Njihov nastop je privabil obsežno občinstvo, ki je ob zadnjih tonih še zadnjih finalistov lahko dokončno zamigalo.

Kot finalni so nastopili še Final Page.

Nato pa … Lanski zmagovalci in podelitev nagrad!

Skupine je letos čakala še zanimiva naloga, pripraviti so morali priredbo ene izmed pesmi Kluba 27. Nato smo se poslušalci lahko sprostili ob tonih glasbe lanskih nosilcev pokala Smetnakov.

Kaj je sledilo potem? Razglasitev zmagovalcev! Najprej so podelili nagrade za najboljše štiri posameznike, nato pa še nagrado za najboljšo skupino. Kot najboljša vokalistka je bila imenovana Naja Lipičnik skupine Before Time. Najboljši bobnar Šourocka 2023 je David Škrlj iz Tambura Team, prav tako je najboljši kitarist postal njihov Matevž Ferjančič. Naziv najboljšega basista pa je prejel Rok Vrtovec iz skupine Final Page.

Spremljali smo tudi koncert Smetnakov, ki so po dolgem času spet obiskali oder Štuka.

Vrhunec večera je predstavljala razglasitev zmagovalne skupine. Kakor vsako leto so pokal za najboljšo skupino podelili lanski zmagovalci – tokrat Smetnaki. Častna nagrada se je letos znašla v rokah skupine Before Time. Ti so poleg pokala domov odnesli tudi denarno nagrado 1000 evrov.

| Najboljša vokalistka Naja Lipičnik.
| Najboljši bobnar David Škrlj.
| Za najboljšega kitarista je bil imenovan Matevž Ferjančič.

| Nagrado za najboljšega basista je prejel Rok Vrtovec.
| In še najboljši bend … Before Time!

  Skupine so nas presenetile s svojimi talenti in navdušile Štukovo publiko. Vsem zmagovalcem iskrene čestitke! Finalna sreda Šourocka je končana, a Šourock se nadaljuje, je in bo še naprej – naslednjo jesen!

  Iva KNEZ
  Marcel VRBNJAK
  ikona snemalec Dejan ZVONAR

  Iva Knez

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button