Glasba

Šourock 2023: zadnja sreda ob večih zvrsteh rocka in pridihu psihadelike

Tako. Predvečeri letošnjega Šourock natečaja so končani. Spoznali smo vse letošnje tekmovalne bende, ki jih sedaj čaka ostro uho komisije. Včerajšnjo noč je udarno zaključilo še šest bandov. Kdo bo bend Šourocka 2023?

Za nami je tretja sreda Šourock natečaja in zadnji predvečer, ki nam je predstavil še šest zadnjih skupin: Final Page, Pižoni, DEMM bent, Plejade, TamburaTeam in Babooni. Že pretekli sredi nam je popestrilo skupno devet odličnih skupin. Malo še pa bomo dobili tudi odgovor na vprašanji kdo bo zaigral v finalu in kdo bo bend Šourocka 2023?

Le še par tednov …

Kot prvi so se na odru predstavili Final Page, simpatična četverica, ki nas je popeljala skozi zgodbo nabrušenega rocka. Tokrat so se na Štukovem odru prikazali že četrtič, z intenzivno željo po zmagi in močno energijo, občinstvo pa navdušili z dobro vokalno in inštrumentalno zasedbo.

S spremenjeno teksturo benda so se Final Page letos ponovno vrnili na Štukov oder.

Nato je nastopil čas za skupino Pižoni. Gre za šestčlansko zasedbo iz Hrastnika, ki se je v zadnjem letu preselila k bolj trdim rokovskim tonom. Seveda pa je njihov nastop prikazal tudi nežnejše začetke. Kakor so dejali tudi sami: “Bend je dozorel na krilih prijateljstva in poletel v čist’ drugi svet.” Glavno pevko je zamenjala nadomestna, bend pa je odlično odigral včerajšnji špil.

Svoje avtorske komede so na Štukovem odru predstavili tudi Pižoni.

Noč nas je nato popeljala skozi zgodbe pesmi skupine DEMM bent, ki svoje misli, doživljanja in študentske noči pretvarjajo v pesniške nastope. Gre za zgovorno četverico, ki je eno izmed svojih pesmi poimenovala ravno po preslišani izkušnji Za Tebe v Torek Ne Obstajam. Fantje pa, kot vsak običajen študentski bend, naredijo čago in se imajo lepo.

Kaj je boljšega, kakor misli in čustva strnjena v MP3 format?

… in spoznali bomo Šourock zmagovalce!

Nato so se nam na Šourock odru predstavili Babooni, glasbena zasedba, ki prisega na sentiment, ljubezen in srčnost. Seveda pa so srčni tudi sami. S svojo glasbo želijo prikazati svoj pogled na svet in dokazati, tako sebi kot drugim, da ni vse črno-belo. Našli so se v sferi indie-rocka, včeraj pa so nam predstavili še pridih psihadelike.

Babooni so nas popeljali skozi zgodbe odnosa do sočloveka, družbe in mističnih pojavov.

Kot peti so na oder stopili Plejade. Štiričlanski bend, ki pojejo indie-rock glasbo in radi nabirajo nove izkušnje. Zapolnili pa so tudi našo Štuk dvorano. Ob pesmih smo preprosto uživali, se sprostili in tudi prepustili ritmom. Ponosno so nam povedali, da jim je glasba ena izmed najpomembnejših stvari v življenju.

Plejade so predstavili zabavno in zanimivo izkušnjo.

Zadja udarna skupina noči so bili TamburaTeam, ki so nas stilsko popeljali v malce drugačne vode. Gre za akustično zasedbo, ki jo sestavljata tudi kontrabas in tamburica. Pred Šourock oder so privabili številno občinstvo, ki je lahko spoznalo slikovite inštrumente in malce drugačen stil. S pesmimi so fantje svojo pozitivo in dobro voljo pridno širili med poslušalce.

Za konec je sledil še akustični bend, ki nas je popeljal v različne svetove.

Kdo bo zaigral v finalu 20. oktobra?

Najboljše skupine se bodo čez le nekaj tednov pomerile v finalu Šourock natečaja, ki bo potekalo 20. oktobra. Ponovno pa se nam bodo pridružili lanski zmagovalci Smetnaki in izvedeli bomo, kdo bo nasledil lanske favorite ter skupaj uživali ob glasbi najboljših skupin.

Komaj čakamo na tretji teden oktobra! Do zdaj pa že vemo: Šourock je, se nadaljuje in bo še naprej!

Iva KNEZ
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Dejan ZVONAR

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button