Znanost

Odprt dostop do raziskovalnih publikacij

ARRS v pobudo za odločnejše uresničevanje odprtega dostopa do leta 2020

V okviru pobude si bodo agencije v sodelovanju z Evropsko komisijo in Evropskim raziskovalnim svetom (ERC) prizadevale za uresničitev odprtega dostopa do raziskovalnih publikacij do leta 2020.

Osrednji cilj pobude cOAlition S je oblikovati pogoje, da bodo od 1. januarja 2020 v odprtem dostopu ali na platformah, ki zagotavljajo odprt dostop, objavljene vse znanstvene publikacije, ki so nastale v okviru aktivnosti, podprtih z javnim financiranjem, so zapisali na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost (ARRS).

Pobuda je pripravljena na podlagi t. i. Načrta S, naznanjenega ob robu ESOF 2018 EuroScience Open Forum, ki je julija letos potekal v francoskem Toulousu.

Skupina 11 nacionalnih agencij za financiranje raziskovalne dejavnosti, med njimi tudi slovenski ARRS, je naznanila sodelovanje v pobudi cOAlition S.

Pobuda bo delovala v okviru desetih sprejetih načel. Med osrednjimi je zavzemanje za odpravo t. i. plačilnih preprek, na primer naročnin na znanstvene revije ali plačil za dostop do posameznih objav, pri čemer plačnik storitev, povezanih z znanstvenimi objavami ni posamezni raziskovalec ali raziskovalka.

Sodelujoče agencije, ki so članice evropskega združenja agencij Science Europe, Evropska komisija in ERC bodo v okviru Načrta S spodbujale financerje raziskovalne dejavnosti, knjižnice in raziskovalne organizacije k medsebojnemu sodelovanju pri oblikovanju uravnoteženih pristopov h kritju stroškov objav.

Pobudo cOAlition S je podprla tudi slovenska agencija ARRS. Pripravljajo že tudi pilotni mehanizem za kritje stroškov APC oziroma stroškov znanstvene objave in s tem razbremenitev raziskovalcev, ki objavljajo v odprtem dostopu v odmevnejših publikacijah. Prvi javni razpis je predviden še letos.

Kot so še zapisali na ARRS, je pobuda vsebinsko in časovno v veliki meri skladna z Nacionalno strategijo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-20200.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKrog STA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button