Življenjski slogZnanost

Ali v svetu zares obstaja svobodna volja?

Svobodna volja je danes še vedno predmet razprav o filozofskem vprašanju. Še vedno namreč nimamo sredstev, da bi jo dokazali ali ovrgli s kakšno znanstveno metodo. Ali so naša dejanja vzročno določena vnaprej in zato niso svobodna, ali pa smo dejansko svobodni akterji, odgovorni za svoje odločitve?

Nekateri sodobni misleci zagovarjajo stališče znanstvenega determinizma, ki nakazuje, da je svobodna volja laž, ki so jo govorimo kot družba. To bi lahko vodilo do nevarnih posledic, kot je pretirano obtoževanje posameznika za dejanja, ki jih je mogoče razložiti s pritiski iz okolja. Na drugi strani pa imamo filozofe kompatibiliste, ki nakazujejo na to, da lahko svobodna volja še vedno obstaja. In sicer znotraj deterministične realnosti v različni meri, odvisno od situacije.

Trditi, da svobodna volja ne obstaja, ker svoboda ni popolna, je kot trditi, da resnica ne obstaja, ker je popolna resnica nedosegljiva. Pomembna stopnja svobode je lahko še vedno prisotna, tudi če popolna svoboda ni mogoča.

Je svobodna volja mit?

Robert M. Sapolsky pravi, da svobodne volje sploh ni. Če želimo vztrajati, da smo se danes odločili, da si zobe začnemo nitkati pri zgornjih zobeh, in ne obratno je to dejanje svobodne volje. Če pogledamo število stvari, za katere zdaj priznavamo, da so biološko organske, bi pred 500 ali pa petimi leti imeli o tem ostro moralno sodbo. In namesto tega zdaj vemo: “O, to je biološki pojav.” Sapolsky izpostavi še, da je pojem svobodne volje (če nimamo manj provokativne besede) po njegovem nič drugega kot mit.

svobodna volja, svoboda, možgani
Je svobodna volja mit?

Smo za svoja dejanja odgovorni sami?

S pojmom svobodne volje se v zadnjem času vedno bolj ukvarjajo tudi nevroznanstveniki. Izpostavljajo, da je bistveni del svobodne volje to, da si ljudje želijo obdržati občutek, da smo za svoja dejanja odgovorni sami. Torej obstaja zamisel o osebni odgovornosti. Naučimo se, da je odgovornost treba razumeti na družbeni ravni. Gre za dogovore in pravila, ki jih določimo vnaprej za skupno življenje.

Kot metaforo za primer znanstveniki radi uporabijo avtomobile in promet. Lahko proučujemo avtomobile in vse njihove fizične odnose in natančno vemo, kako kaj deluje. Vse to pa nas nikakor ne pripravi na razumevanje prometa. Podobno je tudi z možgani. 

svobodna volja, svoboda, možgani
Tudi ti v svetu iščeš občutek, da si za svoja dejanja odgovoren sam?

Filozofsko, zapleteno, nerazumevajoče?

Roko na srce, vse skupaj se lahko zdi ekstremno filozofsko, zapleteno, celo nerazumevajoče. Je svobodna volja torej res samo mit? Se odločamo na podlagi nekih priučenih vzorcev? Ali pa celo na podlagi tega, kar od nas pričakuje družba? Ali morda zares obstaja svobodna volja, ki je neodvisna od družbe in pričakovanj? Gre morda celo za kombinacijo vsega skupaj? Zanesljiv odgovor je najbrž nemogoče podati. Zato ti ob koncu prepuščamo, da se o odgovoru odločiš sam … Po lastni presoji in svobodni volji!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button