IzobraževanjeVideo

ARHITEKTURNI NATEČAJ: Načrtuj Center znanosti

Odprta sta arhitekturni natečaj za »Center znanosti« ter natečaj za izbor imena.

Da bi spodbudili zanimanje za znanost in povečali vlogo znanja, pa tudi zavoljo promocije in popularizacije znanosti, načrtuje Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport gradnjo »Centra znanosti«. Aktivnosti so že v teku.

Arhitekturni natečaj za Center znanosti je odprt do 20. decembra 2018. Za najboljše tri arhitekturne rešitve je predviden nagradni sklad, ki znaša 36.000 evrov za prvo nagrado, 23.000 evrov za drugo in 14.000 evrov za tretjo nagrado. »Center znanosti« mora biti zasnovan kot tehnološko napredna in inovativna stavba, ki bo omogočala umestitev najaktualnejših tehnologij in sistemov, in sicer skozi celotno življenjsko obdobje – da bo živ organizem idej in rešitev.

Ministrstvo je 8. oktobra v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije objavilo mednarodni natečaj za najboljše arhitekturne rešitve za center.

Izgradnja »Centra znanosti« je načrtovana v Trnovem v Ljubljani, na zemljiščih, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana in Republike Slovenije. Vrednost naložbe je ocenjena na dobrih 26 milijonov evrov in bo predvidoma financirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ta bo zagotovil dobrih 16 milijonov evrov, ostalo pa bodo drugi viri, med drugim tudi sredstva Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

»Center znanosti« bo demonstracijski objekt, namenjen promociji in popularizaciji znanosti, raziskovanja, tehnologij, inovacij in (vseživljenjskega) učenja skozi eksperimente in prikaze dosežkov znanosti, gospodarstva in kulture. Obiskovalci bodo lahko videli in preizkusili številne interaktivne naprave, specializirane za prikaz posameznih odkritij različnih znanstvenih disciplin kot tudi interdisciplinarnosti. Spoznavali pa bodo lahko tudi vrhunske inovativne slovenske produkte in znanstvena dognanja na preprost, razumljiv in predvsem zanimiv način. V »Centru znanosti« bo na enem mestu prikazano, kaj Slovenija zna in zmore.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMIZŠ
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMinistrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Sorodni članki

Back to top button