IzobraževanjeNovice

ŠOUM: Ministrstvo za digitalno preobrazbo naj nameni računalnike tudi socialno ogroženim študentom

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) je na Ministrstvo za digitalno preobrazbo in ministrico dr. Emilijo Stojmenovo Duh naslovila poziv, da v sklopu dodeljevanja računalnikov ranljivim skupinam, te zagotovi tudi socialno ogroženim študentom Univerze v Mariboru.

Veliko študentov si zaradi slabega finančnega položaja ne more privoščiti lastnega računalnika, kar jim predstavlja vedno večje težave pri opravljanju študijskih obveznosti.

David Bohar, predsednik ŠOUM: »Ministrstvo za digitalno preobrazbo je kupilo 13.000 računalnikov, ki bodo namenjenim različnim skupinam. Ob tem, da bodo računalniki namenjeni vrtcem in šolam ter posameznikom, ki jih potrebujejo za izobraževanje, pozivamo ministrico, da se med te skupine vključi tudi študente Univerze v Mariboru.«

Na podlagi raziskave Evroštudent VII., približno petina študentov ocenjuje, da so njihove družine slabše finančno preskrbljene kot družine drugih študentov. Med njimi so tudi takšne, ki si zaradi izredno slabe finančne situacije ne morejo privoščiti nakupa lastnega računalnika, ki je v večini študijskih programov nujno potreben za nemoteno opravljanje študijskih obveznosti.

Ti študenti so po epidemiji s Covid-19 ter povečanim obsegom študija na daljavo še dodatno zapostavljeni. V Sloveniji je (zelo) resne finančne težave občutilo 23,6 % študentov.

ŠOUM
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button