Izobraževanje

Aplikacija SPiPP za pomoč pri izražanju svojine za tuje moške priimke

Obamin? Obamev? Obamov? Se zapletaš s svojilnimi pridevniki? Ekipa študentov in profesoric, ki se zaveda težav z izražanjem svojine prevzetih priimkov, je ustvarila aplikacijo SPiPP, ki ti bo pomagala in podala pravilno obliko.

SPiPP je kratica za svojilne pridevnike iz prevzetih priimkov. Gre za aplikacijo, ki je namenjena temu, da nam olajša tvorjenje svojilnih pridevnikov iz prevzetih priimkov moških npr. Travolta ali Obama. Pripomoček vsebuje 800 priimkov, od tega jih je 750 na črko b in 50 aktualnih priimkov, nekje en ali dva za posamezno črko. Najdeš ga lahko tukaj.

Več kot 2500 zapisanih oblik in zvočnih posnetkov

Ob vpisu moškega priimka so nam že takoj na voljo priimki, ki so v aplikacijo dodani. Ko možnost izberemo, se nam pojavi priimek v osnovni obliki in podatki o tej moški osebi. Ostalim informacijam so podani tudi zvočni posnetki, da jih bomo znali izgovoriti. Z zvočnimi posnetki so opremljeni: fonetični zapis priimka ter rodilniška in svojilna oblika. Čisto ob koncu lahko vidimo še pravilo, po katerem se tvori svojina. Po želji lahko nanj tudi kliknemo ter se bolje spoznamo s slovensko slovnico.

Svojilni pridevniki, sploh iz tujih moških imen, sicer spadajo med pravopisna pravila, ki jih je težje osvojiti. Na spletni strani aplikacije SPiPP se lahko uporabniki zato tudi bolje izobrazijo o pravilih za tvorbo svojine, saj so vsa pravila zbrana in razložena.

slovenščina, slovnica, izražanje svojine, svojina, svojine za prevzete moške priimke, prevzeti moški priimki, prevzete besede, moški priimki, svojilni pridevniki, težave s svojino, težave s svojilnimi pridevniki, zvočni posnetki, jezikovni pripomoček, pravopisna pravila, pravila za svojino, pravila za izražanje svojine, filozofska fakulteta um, ffum, fnm, fakulteta za naravoslovje in matematiko um, pedagoška fakulteta um, pef, irena stramljič breznik, darinka koderman patačko | Na prvi strani aplikacije si lahko prebereš vse osnovne informacije.
slovenščina, slovnica, izražanje svojine, svojina, svojine za prevzete moške priimke, prevzeti moški priimki, prevzete besede, moški priimki, svojilni pridevniki, težave s svojino, težave s svojilnimi pridevniki, zvočni posnetki, jezikovni pripomoček, pravopisna pravila, pravila za svojino, pravila za izražanje svojine, filozofska fakulteta um, ffum, fnm, fakulteta za naravoslovje in matematiko um, pedagoška fakulteta um, pef, irena stramljič breznik, darinka koderman patačko | Tako izgledajo rezultati iskanja.
slovenščina, slovnica, izražanje svojine, svojina, svojine za prevzete moške priimke, prevzeti moški priimki, prevzete besede, moški priimki, svojilni pridevniki, težave s svojino, težave s svojilnimi pridevniki, zvočni posnetki, jezikovni pripomoček, pravopisna pravila, pravila za svojino, pravila za izražanje svojine, filozofska fakulteta um, ffum, fnm, fakulteta za naravoslovje in matematiko um, pedagoška fakulteta um, pef, irena stramljič breznik, darinka koderman patačko | Klik na pravilo te popelje na razlago, kako pravilo deluje.

  Delo študentov in mentoric

  Aplikacija je rezultat štirimesečnega dela študentov Filozofske fakultete, Fakultete za naravoslovje in matematiko ter Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Vodji projekta sta redna prof. dr. Irena Stramljič Breznik in lektorica ter prevajalka Darinka Koderman Patačko.

  V ekipi je bila tudi študentka Ana Helbl, ki je o projektu dodala naslednje: “Študenti smo v okviru projekta medsebojno sodelovali in tako pridobivali tudi znanje z drugih študijskih področij, pridobili pa smo tudi dragocene izkušnje timskega dela. Pomembno se mi zdi, da je kot partner pri projektu sodelovalo Društvo slovenskih filmskih in televizijskih prevajalcev, iz katerega prihaja tudi naša strokovna mentorica Darinka Koderman Patačko in ki deluje v okviru RTV Slovenija.”

  SPiPP je nastal v sklopu Javnega razpisa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016–2020. Če bo projekt ponovno izbran, bodo študenti in profesorice januarja tudi nadaljevali ter dodali več priimkov.

  Slovenščina zna biti zapleten jezik

  Aplikacija je namenjena vsem, ki potrebujejo na področju slovnice malo pomoči, sploh ob pisanju kakšne seminarske naloge, ali tistim, ki se enostavno želijo malo slovnično izobraziti. Ekipa, ki je SPiPP ustvarila, sicer razmišlja, da bi bilo na podoben način zanimivo obdelati tudi imena in domače priimke, npr. podaljševanje osnove s t (Marko, ki preide v Markota). Slovenščina ima določene posebnosti, zato bi znal vsak pripomoček pridnim študentom koristiti.

  Če SPiPP uporabljaš in imaš kakšna vprašanja ali komentarje pa se ne boj pisati na projekt.spipp@um.si. Ekipa, ki je izdelala jezikovni pripomoček, se namreč trudi, da bi aplikacijo po željah uporabnikov še dodatno nadgradila.

   

  Mojca KUPČIČ
  Pixabay, SPiPP

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button