Tehnologija

Z aprilom se bo pričela izdaja biometričnih osebnih izkaznic

V družbi Cetis pojasnjujejo, da so uspešno končali večino faz izdelave novih biometričnih osebnih izkaznic ter da si skupaj z ministrstvoma za notranje zadeve in javno upravo prizadevajo, da bi začetek izdaje novih osebnih izkaznic izpeljali po načrtu. Ob morebitnem krajšem zamiku pri izdelavi dokumenta pa uporabnike prosijo za razumevanje.

Čeprav je prišlo do motenj v zadnji fazi izdelave, biometrične osebne izkaznice prihajajo konec marca

V Cetisu so pojasnili, da je vojna v Ukrajini povzročila motnje v zadnji fazi razvoja programskega dela. Eden največjih izzivov pri projektu je bil namreč razvoj osnove za vzpostavitev varnega digitalnega potrdila. Svetovna multinacionalka, partner družbe Cetis pri projektu, pa zaradi zahtevnosti slednjega težko zagotavlja ustrezne strokovnjake za programiranje tega dela.

“Velik del programske opreme so namreč razvijali v Ukrajini in Rusiji, kar je zaradi vojnih razmer žal povzročilo dodatne ovire pri razvoju zadnjih delov programske kode. Prisiljeni so bili prekiniti vse stike s svojimi programerji na teh območjih,” so navedli v Cetisu in dodali, da se je razvoj aplikacij prenesel na novo ekipo.

Ta se skupaj s strokovnjaki in dobavitelji družbe Cetis ter ministrstvoma za notranje zadeve in javno upravo “izjemno trudi, da bi kljub zapletom zaradi višje sile ujeli obljubljen rok začetka izdelave osebnih izkaznic, za katere bo vloga sprejeta od 28. marca dalje”.

V skladu s spremembo zakona o osebni izkaznici, ki jo je DZ sprejel v začetku decembra lani, bi se biometrične osebne izkaznice začele izdajati 28. marca. Sprva pa je bil datum začetka njihove izdaje predviden 3. januarja.

Verjetno najzahtevnejši slovenski dokument

V Cetisu so zapisali, da je nova biometrična osebna izkaznica izjemno zahteven, verjetno najzahtevnejši slovenski dokument, ki predstavlja vrhunec obstoječe tehnologije na tem področju. Najvišjo stopnjo varnosti in napredne funkcionalnosti zagotavlja 34 varnostnih elementov, med katerimi je tudi čip.

Epidemija covida-19 pa je prizadela oskrbovalne verige po vsem svetu, tudi dobavo čipov in drugih ključnih komponent za izdelavo osebnih dokumentov. Cetis je zato že na začetku projekta naletel na ovire pri dobavi materialov.

V Cetisu tako uporabnike osebnih izkaznic ob upoštevanju omenjenih izrednih okoliščin prosijo za razumevanje in potrpežljivost ob morebitnem krajšem zamiku pri izdelavi nove osebne izkaznice, za katero bodo podali vlogo v prvih dneh po 28. marcu. “Vloge se bodo sicer lahko sprejemale nemoteno, je pa mogoče, da bodo izkaznice izdelane in predane na pošto do pet dni po oddaji vloge, če bodo to oddali že konec marca in prve dni aprila,” so navedli v Cetisu.

Nove izkaznice omogočajo elektronsko identifikacijo in podpisovanje

Kot so zapisali, bodo z novo osebno izkaznico državljani lahko potovali v vse države EU, branje biometričnih podatkov pa se bo lahko – tako kot že več let pri biometričnih potnih listih – izvajalo zgolj pri prehodu meje.

Nove osebne izkaznice bodo omogočale tudi dve ključni funkcionalnosti: elektronsko identifikacijo in elektronsko podpisovanje. “Uporabniki elektronskih storitev bodo imeli na enem dokumentu vse potrebno za svojo identifikacijo v fizičnem in elektronskem svetu. Gre za velik korak k sodobnim digitaliziranim storitvam, ki so varne in zanesljive. Digitalno potrdilo visoke ravni zanesljivosti bo v prihodnje omogočalo dodajanje različnih storitev javne uprave,” so še zapisali v Cetisu.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button