Življenjski slog

Seks med menstruacijo: popolnoma vse, kar moraš vedeti

Morda je seks med tistim časom v mesecu zadnja stvar, na katero pomisliš. Morda pa tudi ne. Vsekakor pa je seks med menstruacijo nekaj povsem normalnega in izvedljivega. Preveri nekaj nasvetov in (ovrženih) mitov.

Menstruacija je lahko zelo naporen (in boleč) čas v mesecu mnogokatere ženske. Včasih je vse, kar zmoreš, gledanje filmov in objemanje termoforja. Včasih pa se ti morda zdi, da bi tudi v teh dneh lahko uživala v najintimnejših trenutkih s svojim partnerjem.

Seks med menstruacijo je nekaj popolnoma normalnega, seveda pa prinaša nekaj posebnosti. Preveri na kaj je dobro biti pozoren, da bo vajina izkušnja prijetna in varna.

Ne pozabi, da lahko zanosiš tudi med menstruacijo

Vsi smo zagotovo že slišali za mit, da med menstruacijo ne moreš zanositi. In čeprav je tveganje v tem delu meseca res manjše, je zanositev še vedno povsem možna. Še posebej, če je tvoj menstrualni cikel sicer nereden. Vse ženske namreč ne ovulirajo v istem delu cikla. Torej – menstrualna kri in plodnost se nikakor ne izključujeta. Tako moraš tudi v teh dneh poskrbeti za ustrezno zaščito.

Seks, menstruacija, zanositev, menstrualni cikel, bolezni, hepatitis C, HIV, zaščita
Poleg “zaščite pred krvjo” moraš poskrbeti tudi za zaščito pred zanositvijo in spolno prenosljivimi boleznimi.

Zaščita, zaščita, zaščita

Zanašanje na menstrualni cikel lahko poleg nezaželene nosečnosti pripelje tudi do nezaželenega prenosa spolno prenosljivih bolezni. Še posebej je v teh dneh nevaren prenos bolezni, ki se širijo s krvjo. To sta na primer hepatitis C in HIV. Tako je uporaba zaščite ključnega pomena iz več vidikov. V tem primeru seveda govorimo o neki vrsti pregradne zaščite – naj bo kondom vajin najljubši prijatelj.

Seks med menstruacijo lahko omili menstrualne tegobe

Ena izmed nepričakovanih koristi seksa med tistimi dnevi je, da lahko ta dejansko omili tvoje siceršnje menstrualne bolečine in ostale nevšečnosti. Vsak izmed nas je zagotovo že slišal (ali občutil) učinke PMS-a.

Seks, menstruacija, zanositev, menstrualni cikel, bolezni, hepatitis C, HIV, zaščita
Protibolečinske tablete res niso od muh, a zakaj ne bi raje združila prijetnega s koristnim?

Seks vodi v sproščanje endorfinov, kar lahko ponorele hormone pomiri in ti zagotovi boljše počutje. To pa še ni vse. Doživet orgazem lahko zahvaljujoč kombinaciji endorfinov in povečanega pretoka krvi v maternico blaži celo menstrualne krče.

Kaj pa dilema s krvjo?

Seks med menstruacijo morda res ni “najčistejši”, a marsikatera situacija se lahko reši že z uporabo temne brisače ali s selitvijo akcije pod tuš.

Razloga, da bi se vsak mesec za en teden odrekla intimi, tako sploh ni. Seks med menstruacijo se na koncu dneva od “običajnega” seksa praktično sploh ne razlikuje. S partnerjem morata poskrbeti samo za to, da vama bo prijetno. Seveda pa ob tem ne pozabita na zaščito (in najtemnejše rjuhe).

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button