Zdravje

Kaj si “bolna”? Ne, menstruacijo imam!

V tem članku ne bom govorila le o menstruaciji, ali kot jo nekateri poimenujejo "mesečno perilo, teta iz Amerike, teta s Krvavca, paradajz teden idr." ali celo z besedno zvezo "biti bolan". Ker nas menstruacija obdaja (pre)pogosto, je prav, da se začnemo o njej pogovarjati brez predsodkov in treme.

Menstruacija je izraz, s katerim označujemo mesečno krvavitev, ki je posledica luščenja maternične sluznice. Se sliši boleče? Ja, je!

Ene bolečino občutimo bolj, druge manj, nekatere sploh ne. In če si na strani tistih, ki jih ta proces boli, iščeš rešitve, da boli manj. Logično. Tudi sama sem poskusila marsikaj (zavijanje v tople stvari, protibolečinske tablete, magnezij, topel tuš, masiranje trebuha, zvijanje v klopčič idr.). Po nasvetu prijateljice sem poskusila tudi menstrualno skodelico. RAZSVETLJENJE, vam rečem! Ne samo, da je bolečina manjša ali je včasih celo ni, sem kljub stotim pomislekom sedaj zvesta uporabnica MENSTRUALNE SKODELICE. Na hitro vam bom predstavila prednosti ter večino pomislekov, kako jo uporabljati.

Kaj je menstrualna skodelica in njene ključne prednosti?

Menstrualna skodelica je lijakaste oblike, z luknjicami pri vrhu ter z dolgim izrastkom na drugi strani (baje da spominja na posodico, v katero nalijemo mehčalec). Je iz medicinskega silikona, ki se zlahka prepogiba in zagotavlja neboleče vstavljanje ter samo nošenje.

  • Nosimo jo lahko neprekinjeno do 8 ur in ne bo se napolnila do vrha.
  • Ko skodelico enkrat vstaviš, je ne čutiš (to sem govorila tudi pri tamponih, kar pa po tej izkušnji na žalost ne morem več trditi) in lahko se zgodi, da avtomatsko pozabiš, da so tisti dnevi v mesecu.
  • Oblikovana je tako, da lahko z njo počneš vse in si dejavna pri kakršnikoli aktivnosti (tek, pohodništvo, ples, plavanje …).
  • Če uporabljaš menstrualno skodelico, potem ne potrebuješ ostalih sanitarnih pripomočkov (na začetku mogoče kakšen dnevni vložek “za ziher”).
  • Menstrualno skodelico lahko uporabljaš več let. Priporoča se, da se zamenja na približno 5 let. Po hitrem izračunu, da na en ciklus zapraviš približno 10 evrov (tamponi, dnevni vložki in nočni vložki), v petih letih privarčuješ okoli 600 evrov.
  • Pa še nekaj manjših prednosti: je zelo zanesljiva, uporaba je enostavnejša, kot si mislite, praznjenje skodelice je še preprostejše, ne povzroča neprijetnega vonja, dobiš jo vsepovsod (drogerije, lekarne, spletne trgovine) po študentski ceni (najcenejše so že od 7 evrov naprej), menstruacije so manj boleče in menstrualna skodelica je okolju prijazna!

Kako jo namestim? Napotki iz prve roke.

Ob vsakem nakupu prejmeš navodila, kako menstrualno skodelico vstaviti. Načinov je “malo morje” in prav vsaka uporabnica kmalu najde svojega. Vstavljanje v nožnico načeloma ni problem, se pa lahko pojavi dvom, ali si menstrualno skodelico namestila pravilno, da “ne pušča” (boljši izraz je verjetno povezan z vakuumom in vso fiziko, ki prepričuje, da se kri vrača v nožnico ter se zbira v tej posodici). Ko najdemo najprimernejšo vstavitev, je pomembno, da preverimo, ali se je skodelica razprla in zaobjela nožnico. Najpreprostejši in preverjen način je, da enostavno s prstom zaokrožiš okoli posodice in preveriš, ali je nameščena ali ne. Punce z dolgimi nohti, vam pa lahko rečem le previdno in veliko sreče. Predlagam, da same najdete način, kako to preveriti.

Kako jo čistim (tudi ko nisem doma)? In ali lahko vsebino polijem?

Čistiš jo po potrebi, priporočljivo pa je nekajkrat na dan (ko jo izprazniš). Najlažje je to narediti doma, v kolikor pa si kje drugje, tudi ni problem. Vse, kar rabiš, je ali voda ali vlažilni robčki, v res kriznih situacijah pa bi šlo tudi brez tega. Najprej skodelico s pomočjo izrastka izvlečeš iz nožnice. V kolikor skodelica ne gre ven takoj, pomeni, da je vakuum preveč prijel in je treba samo malo pomigati ali pa vakuum sprostiti s prstom. Ko skodelico vzameš ven, se vsebina ne polije, saj je skodelica vseeno dovolj kompaktna, da obdrži obliko in s tem vsebino v njej. Menstrualno skodelico nato splakneš pod vodo ali obrišeš s čistilnim robčkom in jo vstaviš nazaj. Po koncu ciklusa menstrualno skodelico prekuhaš in jo ponovno uporabiš naslednji mesec.

Imam močno menstruacijo. Ali zato vzamem večjo velikost?

Ne. Načeloma sta velikosti dve. Ena je za punce, ki še niso rodile in druga za vse, ki so že. Kljub temu, da imate močne krvavitve in še niste rodile, vzemite manjšo. Itak pa vas bo presenetilo, kako malo krvi se nabere v posodici.

Ali mi bo uspelo prvič in se je bom takoj navadila?

Velika verjetnost je, da prvič (ali mogoče drugič) vseeno ne bo takoj uspelo. Največ problemov smo imele punce s tem, kaj narediti, da se skodelica razpre in zaobjame nožnico (kako to preveriti, piše zgoraj). Ko se tega navadiš, je uporaba enostavna, neboleča in preprosto najboljša! Nisem verjela, sedaj pa mi je žal vseh punc, ki nimajo poguma, da bi to poskusile. Če si skeptična, kupi skodelico za dobrih 7 evrov v drogeriji in poskusi. Ne bo ti žal. Pa še dejstvo, da v smeti ne vržemo vseh 10.000 tamponov/vložkov, ki bi jih drugače uporabile, je super, saj smo s tem zavarovale okolje in smo ekološko usmerjene.

Ali lahko z menstrualno skodelico seksam?

S klasično menstrualno skodelico vseeno ne gre, ker preprečuje vstop česarkoli drugega v nožnico (seveda, če govorimo o vaginalnem spolnem odnosu). Obstajajo pa menstrualne skodelice, ki so zasnovane drugače in s svojo obliko dopuščajo spolni užitek tudi v času menstruacije.

 

 Bernarda JERAJ
pixabay

Sorodni članki

Back to top button