Znanost

Kitajska sonda poletela po vzorce Lune

Kitajska je v vesolje izstrelila raketo s sondo, s katero želijo na Luninem površju pobrati material. Če bo misija uspešna, bo Kitajska šele tretja država, ki ji je uspelo pobrati material na Luni. Nazadnje je to uspelo Sovjetski zvezi pred več kot 40 leti. Kapsula z vzorci Lune se bo na Zemljo predvidoma vrnila decembra.

Raketa Dolgi pohod 5, ki je v vesolje ponesla osemtonsko sondo Chang’e 5. Je ob 4.30 po lokalnem času poletela iz vesoljskega centra Wenchang na otoku Hainan na jugu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izstrelitev so si ogledali številni radovedneži, ki so dogajanje snemali z mobilnimi telefoni.

Namen misije je zbrati približno dva kilograma kamnov in zemljine na še neraziskanem območju Lune, imenovanem Oceanus Procellarum oziroma Ocean neviht. Sonda bo na Luni predvidoma pristala konec meseca. Material pa naj bi zbrala v enem lunarnem dnevu, kar je približno 14 dni na Zemlji.

Lunini vzorci bodo na razpolago vsem zainteresiranim znanstvenikom

Vzorci kamnov in zemljine se bodo nato v kapsuli vrnili na Zemljo. Kapsula je programirana tako, da bo pristala na severu kitajske regije Notranja Mongolija v začetku decembra, navaja ameriška vesoljska agencija Nasa.

Na podlagi zbranih vzorcev želijo znanstveniki izvedeti več o Lunini preteklosti in vulkanski aktivnosti na njenem površju.

“Vsi znanstveniki iz Kitajske in drugih držav bodo lahko proučevali Lunarne vzorce, ki jih bo zbrala sonda,” je povedal pomočnik direktorja enote za raziskovanje Lune pri kitajski vesoljski agenciji (CNSA).

Analitik spletne strani GoTaikonauts.com, specializirane za kitajski vesoljski program, Chen Lan je ocenil, da namerava Kitajska to misijo izkoristiti tudi za izboljšave tehnologij za prihodnje človeške odprave na Luno. “To je korak več h Kitajcem na Luni,” je dejal. Dodal je, da je to ena bolj tveganih kitajskih vesoljskih misij doslej.

Če bo misija uspešna, bo Kitajska postala šele tretja država po ZDA in Sovjetski zvezi, ki ji je uspelo pobrati vzorce z Luninega površja. Nazadnje je to uspelo Sovjetski zvezi leta 1976.

Misija je bila načrtovana že leta 2017, a so jo preložili zaradi težav z motorjem rakete Dolgi pohod 5. Je tehnično zahtevna in v primerjavi s prejšnjima misijama, ki sta pobrali vzorce z Lune, vključuje več novosti. Je povedal ameriški astronom Jonathan McDowell.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button