DeloKulskoZnanost

Naredi stvari hitreje in bolj učinkovito

S poznavanjem delovanja možganov do večje učinkovitosti pri delu.

Če veš, na kakšen način delujejo možgani, boš lahko optimalno izkoristil njihove zmožnosti. Kako torej načrtovati delovni proces, da boš povečal svojo učinkovitost?

Poznavanje zakonitosti delovanja možganov lahko s pridom izkoristiš pri načrtovanju in razporejanju delovnih nalog.

 

Opravljanje več nalog hkrati znižuje produktivnost

Kljub temu, da se marsikdo pohvali s tem, da je dober v večopravilnosti, pa je dejstvo, da naši možgani niso prilagojeni za tak način dela. Opravljanje več nalog hkrati znižuje produktivnost. Posledično vse naloge opravimo slabše, kot bi jih sicer. Možgani s preklapljanjem z enega opravila na drugega porabijo veliko energije.

Če delamo več kot eno stvar naenkrat, bomo obe nalogi opravili manj kvalitetno. Drastično se bo povečala možnost, da bomo pri delu naredili napake. Pri tem pa bomo za vse skupaj porabili več časa, kot bi ga, če bi se lotili najprej enega opravka in šele nato drugega, kar je ugotovil tudi znanstvenik David Mayer. Poleg tega se pri večopravilnosti poveča raven stresa. Večopravilnost se obnese le v primeru, če kombiniramo zelo rutinsko delo z miselnim.

Predlog: Skušaj se izogniti večopravilnosti. Če delo od tebe zahteva, da kombiniraš več stvari hkrati, skušaj čas, ki ga boš posvetil večopravilnosti, skrajšati na minimum. Določi npr. da boš delo na tak način opravljal največ dve uri na dan, ostali čas se posvečaj le eni nalogi naenkrat.

 

Načrtuj delovne bloke

Pri vsaki vrsti dela se aktivira drug del možganov. Tako za poglobljeno razmišljanje uporabljamo en del možganov, za rutinsko opravilo pa drugega. Pri udeležbi na sestankih spet uporabljamo druge miselne funkcije. Dobro je, da si delovni dan organiziraš na način, da boš kar najbolje lahko opravil vse, kar si si zadal.

Pametno si je dan razporediti na posamezne bloke. Tako naj bo 1. blok namenjen poglobljenemu razmišljanju, 2. blok sodelovanju na predavanjih, 3. blok pa rutinskemu delu. Tako vsakič obremenjujete le en del možganov in je potrošene najmanj energije. Pri delu pa boste tako najbolj učinkoviti. Zelo pomembno, da med delom načrtuješ krajše oddihe, da si možgani vmes spočijejo.

 

Opravljanje več nalog hkrati bo znižalo tvojo produktivnost.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMladi podjetnik (vir)
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button