Kulsko

V 2021 smo na spletu najraje kupovali mobilne telefone

Zanimanje slovenskih potrošnikov za nakupe preko spleta, ki ga je dodatno spodbudila epidemija covida-19, se je v 2021 nekoliko umirilo, a ostalo veliko. V prvih spomladanskih mesecih je po podatkih platforme Ceneje.si celo preseglo tistega iz 2020. Povprečna vrednost nakupa je znašala skoraj 100 evrov, največ pa smo kupovali mobilne telefone.

V 2021 po podatkih platforme za primerjalno nakupovanje Ceneje.si ni bilo mogoče zaznati velikih posebnosti v povpraševanju po izdelkih v določenih kategorijah. Vse so bile v povprečju nekoliko manj obiskane kot v rekordnem letu 2020. A je bilo še vedno mogoče opaziti določene specifike nakupnega vedenja, ki so se oblikovale.

Najvišji dvig povpraševanja potrošnikov so opazili pri zimskih, letnih in celoletnih pnevmatikah. “To je mogoče pripisati tudi nekoliko spremenjenim navadam kupcev, saj si ti želijo olajšati nakup večjih izdelkov z dostavo na dom. Nakupi pnevmatik so tudi sezonsko pogojeni. Spletno nakupovanje v določenem obdobju tako omogoča dober in enostaven pregled med ponudbami trgovcev,” so pojasnili.

Za 95 odstotkov je poskočilo zanimanje za električna kolesa

Gibanje povpraševanja po izdelkih je nekoliko spremenilo postopno odprtje fizičnih trgovin. A spletni kupci so v 2021 še vedno pogosto povpraševali po električnih skirojih (zabeležili so 15-odstotno rast), robotskih sesalnikih in električnih kolesih (kjer je povpraševanje poskočilo za kar 95 odstotkov glede na enako obdobje v letu 2020).

Raziskava Shopper’s Mind 2021, ki jo je Ceneje.si izvedel s partnerjema Valicon in iPROM, je pokazala, da povprečna vrednost nakupa znaša skoraj 100 evrov. Kupci pa trenutno najraje nakupujejo v blagovnem segmentu elektronike, mode in izdelkov za dom in vrt.

Največ so ljudje kupovali mobilne telefone. Tej kategoriji sledijo pametne ure in merilci, prenosniki in LCD/LED televizorji. Med desetimi najbolj priljubljenimi kategorijami izdelkov uporabnikov so se znašle tudi pnevmatike in izdelki kategorije dom in vrt ter oblačila. Izdelek, po katerem so letos slovenski potrošniki najpogosteje povpraševali in ga iskali na spletu, pa je Sonyjeva igralna konzola.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button