KulskoNovice

Dostopovih 15: od fotografa do snemalca in režiserja – Rok Breznik

V sklopu 15. obletnice našega portala bomo pobrskali po arhivu in skozi serijo intervjujev predstavili naše nekdanje sodelavce, ki danes uspešno orjejo ledino na medijskem ali multimedijskem področju.

Pred 15 leti, davnega leta 2008, se je rodil spletni portal Dostop.si. Takrat še z idejo, da postane spletno stičišče mariborskih študentov, mešanica portala za izmenjavo zapiskov, študentskih in lokalnih informacij. Danes je Dostop.si informacijski portal za mlade, ki ga je skozi zgodovino ustvarjalo okoli 70 študentov novinarjev, fotografov in snemalcev. Nekateri so tudi karierno pot nadaljevali v podobni smeri in danes uspešno ustvarjajo svoje vsebine.

Med njimi je tudi Rok Breznik, ki je bil del Dostopa med leti 2012 in 2015. Uradno je deloval kot fotograf, včasih je kaj posnel, v kriznih trenutkih pa poprijel tudi za mikrofon. S fotografijo se je začel ukvarjati pred 16 leti, pred približno 5 leti pa se je usmeril v video produkcijo, kjer je več finančne stabilnosti in nekoliko manj konkurence. “V smeri, kjer delujem jaz, nas je zelo malo. Recimo 5 ali 6, ki to delamo na slovenski sceni,” nam je zaupal med pogovorom.

In kaj pravzaprav počne? Rok danes snema in režira glasbene videospote za glasbenike kot so skupina Flirrt, Il Divji, Isaac Palma, Tanja Žagar pod imenom Foto Factory. Včasih se loti tudi česa drugačnega, lani je poskrbel recimo za vizualije županske kampanje Franca Kanglerja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rok Breznik (@rokbreznikphotography)

Treba je stopiti iz cone udobja

Kako se Rok spominja obdobja na Dostopu? “Bilo je ful vredi. Sploh za takšne kot sem jaz, bolj introvertirane,” nam je razložil Rok. Ko si fotograf na zabavah, moraš namreč “it do vsakega pa ga gnjavit. Ful ti pomaga, da stopiš iz cone udobja.”

Rok je sicer na Dostop prišel že z nekaj izkušnjami, saj je prej 3 leta fotografiral dogodke. Kljub temu pa pravi, da mu je delo na Dostopu dalo disciplino: “ko sem prišel domo, sem kar takoj uredil fotke.” Ta vrlina ga spremlja še danes, da si ne pušča dela za prihodnost, ampak pride domov in čimprej zmontira ter uredi posneto.

Ob koncu smo ga povprašali še, ali se spominja kakšne anekdote povezane z delom za naš portal. Pravi, da so mu v spominu ostali znani nastopajoči, ki jih je spoznal na koncertih (Dub FX, Martin Garrix) pa prigode iz bekstejdža, ki pa naj zaenkrat ostanejo kar tam.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dostop.si (@dostop.si)

Želiš tudi ti postati del ekipe Dostop.si? Pridruži se nam kot fotograf, snemalec ali pa novinar. Prijave zbiramo do ponedeljka, 20. marca na info@dostop.si.

Urška JAKOPIN
spletna stran Roka Breznika
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button