Kulsko

Med Slovenci je plačevanje z mobilnim telefonom vedno bolj priljubljeno

Epidemija je med slovenskimi potrošniki še dodatno okrepila priljubljenost spletnega nakupovanja. Opazno se je povečalo predvsem plačevanje z mobilnim telefonom; letos je nakup na ta način opravila vsaj polovica Slovencev, lani je bilo takšnih 39 odstotkov, kaže raziskava Masterindex.

Večina vprašanih je uporabi mobilnih aplikacij za plačevanje naklonjena. Ta odstotek se je z lanskih 57 odstotkov letos povzel na 84, so ta teden sporočili iz Mastercarda, ki opravlja raziskavo.

Med Slovenci vse bolj narašča tudi priljubljenost plačilnih kartic. Po podatkih raziskave se je v primerjavi s preteklimi leti bistveno povečalo število imetnikov debetne kartice, in sicer z lanskih 77 odstotkov na 82 odstotkov v letošnjem letu.

Prek spleta nakupuje 75 odstotkov Slovencev, od tega jih je 69 odstotkov nakup opravilo v zadnjem mesecu. Medtem ko je lani 34 odstotkov Slovencev prek spleta kupovalo predvsem v slovenskih trgovinah, se je letos ta odstotek zvišal na 44. Plačilna kartica sicer ostaja najbolj priljubljena metoda za plačevanje prek spleta (59 odstotkov), sledi pa ji plačilo z gotovino po povzetju (32 odstotkov).

Slovenci prek spleta tako kot prejšnja leta največ nakupujejo oblačila, obutev in modne dodatke (58 odstotkov), ki jim sledijo elektronske naprave (40 odstotkov) in gospodinjski aparati (38 odstotkov).

Izsledki raziskave še kažejo, da je pri 53 odstotkih Slovencev finančna situacija v primerjavi s preteklim letom ostala nespremenjena, le 18 odstotkov jih je odgovorilo, da se je malenkost poslabšala. Petina jih meni, da se je malenkost izboljšala, potem ko je bilo lani takšnih 17 odstotkov. Skoraj polovica vprašanih v naslednjem letu ne pričakuje poslabšanja.

Mednarodno raziskavo Masterindex družba Mastercard v Sloveniji izvaja od leta 2009. Spletno raziskavo je oktobra 2021 na vzorcu več kot 1000 posameznikov izvedla agencija Mediana.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button