Novice

Brezgotovinsko plačevanje postaja vedno bolj priljubljeno

Potrošniki v državah višegrajske četverice in Sloveniji od začetka pandemije covida-19 pogosteje uporabljajo brezgotovinske oblike plačevanja. Tako je v raziskavi dejala polovica sodelujočih. Brezgotovinsko plačevanje je najbolj priljubljeno v Sloveniji, kjer bi velika večina trgovce tudi zavezala k obveznosti ponujanja brezgotovinskih plačil.

Srednjeevropsko združenje strokovnjakov za raziskovanje trga Ceper je na Češkem, Madžarskem, Poljskem, Slovaškem ter v Sloveniji izvedlo raziskavo o tem, ali ljudje zaradi pandemije pogosteje uporabljajo brezgotovinsko plačevanje. Polovica sodeloujočih res pogosteje uporablja elektronsko plačevanje. Vsak drugi sodelujoči v raziskavi je tudi menil, da so digitalne oblike plačevanja pripomogle k zajezitvi pandemije covida-19.

Na Madžarskem in Slovaškem, kjer so ljudje najbolj nagnjeni k plačevanju z gotovino, je tako zdaj več ljudi, ki bi plačali s kreditno oz. bančno kartico ali drugimi digitalnimi sredstvi, če bi imeli to možnost.

Vsak peti Slovenec bi se odpovedal plačevanju z gotovino

Kar se tiče regije kot celote, je vsak drugi vprašani pojasnil, da se izrecno izogiba uporabi gotovine, kadar je to mogoče. Pri tem je prvo mesto zasedla Slovenija, kjer je vsak peti vprašani dejal, da bi se popolnoma odpovedal plačevanju z gotovino, če bi bilo mogoče.

Izmed vprašanih, jih je 85 odstotkov mnenja, da je brezgotovinsko plačevanje bolj praktično od gotovinskega, 77 odstotkov pa se je strinjalo, da je tudi varnejše. Na Češkem, Poljskem in v Sloveniji je med prednostmi tudi velik poudarek na globalni razpoložljivosti te storitve.

Glede uporabe plačilnih kartic prevladujeta Slovenija in Češka. V teh dveh državah je tako tudi največ povpraševanja po razvoju obstoječe plačilne infrastrukture. Na Poljskem in pri nas je delež tistih, ki podpirajo sprejemanje kartičnih plačil, dvakrat večji od tistih, ki pravijo da za to ni potrebe.

Le šest odstotkov Slovencev bi pogrešalo gotovino

Dobra petina vseh vprašanih bi pogrešala plačevanje z gotovino. Tako je na Madžarskem največ, 29 odstotkov vprašanih, ki vedno plačujejo z gotovino. Takšnih pa je najmanj v Sloveniji, le šest odstotkov.

Eden od možnih tradicionalnih razlogov za vztrajanje pri gotovini je izogibanje davkom, pomemben odločilni dejavnik pa je tudi starost. Delež starejših, ki uporabljajo samo gotovino, je namreč znašal več kot 30 odstotkov na vseh raziskanih tržiščih.

Oviro pri prehodu na brezgotovinsko plačevanje bi lahko predstavljala tudi izobrazba. Na Madžarskem tako polovica tistih, ki imajo končano samo osnovno šolo, uporablja le gotovino. Gre za rezultat, ki po mnenju združenja Ceper kaže na pomembnost izobraževanja na področju plačilnih rešitev.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button