Kultura

Nižji davek na knjige za večjo dostopnost branja

Knjige bodo odslej obdavčene manj. Veljati je namreč začela novela zakona o davku na dodano vrednosti (DDV), ki za knjige in druge publikacije uvaja posebno stopnjo davka, najnižjo od vseh. S tem naj bi prispevali k večji dostopnosti kakovostne pisane besede za bralce.

V Sloveniji je doslej veljala splošna stopnja DDV v višini 22 odstotkov in znižana v višini 9,5 odstotka. Z uveljavitvijo novele zakona o DDV pa se jima je v 2020 pridružila še posebna znižana stopnja DDV. Nova stopnja znaša pet odstotkov.

Z nižjo obdavčitvijo knjig želijo prispevati k večji dostopnosti knjig, vendar pa ni nujno, da bodo cene v knjigarnah tudi dejansko nižje.

Posebna znižana stopnja DDV velja za dobave in izposoje knjig, časopisov in periodičnih publikacij tako na fizičnih kot elektronskih nosilcih. Ne velja pa za gradiva, ki so v celoti ali v pretežnem delu namenjena oglaševanju oz. jih v celoti ali v pretežnem delu tvorijo video ali zvočne vsebine.

Po ocenah naj bi se zaradi nižje obdavčitve knjig v državni proračun steklo 9,4 milijona evrov manj davkov. Ali bodo zaradi tega nižje tudi cene knjig, pa bo treba preveriti v knjigarnah.

Posebna, petodstotna stopnja DDV prihaja več kot desetletje po pobudi, da knjige sploh ne bi bile obdavčene, ki jo med drugim zagovarjata umetnik Andrej Rozman – Roza in založnik Rok Zavrtanik. Evropska zakonodaja tega sicer trenutno še ne dopušča.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button