Kultura

Ljubljana, Maribor, Koper in Celje zvečer v znamenju Noči knjigarn

V Ljubljani, Mariboru, Kopru in Celju bo nocoj potekala Noč knjigarn. Namen projekta, ki pod okriljem Društva slovenskih založnikov poteka od leta 2014, je spodbujanje zanimanja za branje in kupovanje knjig ter kakovostno druženje s kulturnimi ustvarjalci, založniki in knjigarji.

Letos bo Noč knjigarn zaradi epidemije koronavirusa potekala v okrnjeni obliki in z upoštevanjem priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), piše na spletni strani Društva slovenskih založnikov.

V Ljubljani pri projektu med drugim sodeluje založba Sanje. Ta bo v Hiši sanjajočih knjig ob 19. uri pripravila pogovor z naslovom Noč na Zemlji: Boj za zaščito našega okolja. Na pogovoru bodo sodelovali Uroš Macerl, Primož Siter, Cvetka Poprask in Rok Zavrtanik. Beletrina pa pred svojo knjigarno v lokalu LP ob 18. uri načrtuje pogovor o knjigi Snežane Brumec Eden izmed nas z Markom Goljo.

Mladinska knjiga v knjigarni Konzorcij ob 17. uri napoveduje t.i. Otroški abonma – zabavo ob slikanici Obisk, ki mu bo uro pozneje sledila dražba slovenskih ilustracij z Matjažem Javšnikom. Gostili bodo tudi Alenko Kesar, ki bo podpisovala svojo pravkar izdano knjigo Druga žena. Prisotna bo tudi pisateljica Tanja Tuma, ki bo svetovala na oddelku leposlovja.

Obiščite še Maribor, Celje in Koper

Pestro dogajanje pa se obeta tudi po drugih mestih. V Mestni knjigarni Maribor ob 18. uri pripravljajo pogovor z letošnjo prejemnico kresnika Veroniko Simoniti. V Mestni knjigarni Celje pa ob isti uri pogovor z Igorjem Rozmanom in Alenko Planinc Rozman o knjigi Srce bije v dvojini.

V celjski Knjigarna Antika bo uro pozneje Bori Zupančič razstavil novo zbirko del projekta Podobe iz bukve časohipne. Sledil bo pogovor z avtorjem o knjižni ilustraciji. Na ogled bo priložnostna razstava plakatov in vabil ob 25-letnici delovanja antikvariata in knjigarne.

V Kopru pa bodo v knjigarni Libris ob 19. uri predstavili knjigo Tajna organizacija Borba. Ta je izšla pri Založništvu tržaškega tiska ob 90. obletnici usmrtitve bazoviških junakov. Na predstavitvi bodo sodelovali zamejski avtor Milan Pahor, urednik Štefan Čok in urednica založbe ZTT Martina Kafol.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button