Kultura

Oglej si Maribor, kot ga je videla požarna opazovalka – vabi te zvonik stolne cerkve

Zvonik mariborske stolnice bo za obiskovalce danes znova odprl vrata. Vabijo te, da se povzpneš na razgledno ploščad stolnega zvonika v Mariboru, ki je nekoč služil kot požarna opazovalnica in obiščeš muzejsko razstavo Čuvajnica na stolpu na vrhu zvonika.

V mestnem jedru Maribora, vsem na očem, a vendar še nekoliko slabo prepoznan tako domačinom kot tujim obiskovalcem, se ne nahaja zgolj stolna cerkev, temveč tudi zvonik. V zvoniku stolne cerkve svetega Janeza Krstnika je nekoč delovala požarna opazovalnica. Ta je skupaj z organizirano požarno obrambo delovala kot zaščita mesta pred uničujočimi požari, ki so Maribor večkrat popolnoma razdejali.

Na vrhu zvonika je bilo urejeno majhno stanovanje, kjer je prebival požarni opazovalec, ki je z udarci po zvonovih meščane opozarjal na nevarnost. Leta 1933 so mestne oblasti opazovalnico zaprle, zadnjo požarno opazovalko, Antonio Weiss, pa odpustile. Zvonik je ostal zaprt in nedostopen za širšo javnost vse do leta 2012, ko je Pokrajinski muzej Maribor pod okriljem Evropske prestolnice kulture postavil v čuvajnici na stolpu oz. prostorih zvonika muzejsko zbirko.

Podoživi dan požarne opazovalke

Obiskovalci se lahko povzpnete po 162 stopnicah, ki so dobro zavarovane, mimo zvonov vse do muzejske zbirke, ki prikazuje dan v življenju požarnega opazovalca, ter do zunanje razgledne ploščadi, kjer lahko zazvonite na zvonček želja. S prostovoljnimi prispevki boste omogočili, da zvonik ostane prijazen in dostopen vsem ljubiteljem kulture in lepega razgleda.

V zvonik, ki se nahaja na Slomškovem trgu v Mariboru, lahko vstopite s strani Poštne ulice. Vhod je popolnoma ločen od vhodov v cerkev. Z zvonikom upravlja Stolna župnija Maribor, muzejsko zbirko Čuvajnica na stolpu pa je postavil Pokrajinski muzej Maribor.

Na zvonik se je mogoče povzpeti od 26. junija do 29. junija 2023 med 18. in 20. uro ter do nadaljnega vsak petek in soboto, in sicer med 10. in 13. uro ter med 16. in 19. uro.

Odprt bo predvidoma do konca oktobra, v primeru slabega vremena pa obisk ni mogoč. Po predhodnem dogovoru je mogoč ogled za skupine tudi izven odpiralnega časa. Več informacij lahko dobiš v zvoniku, na FB strani Zvonik Maribor ter na strani TripAdvisor Maribor Cathedral Bell Tower.

TV
Zvonik Maribor FB

Sorodni članki

Back to top button