Novice

Nacionalni posvet mladinskega sektorja letos v Mariboru

V torek je Narodni dom Maribor gostil Nacionalni posvet mladinskega sektorja. Udeleženci so prisluhnili slavnostnim govornikom, naredili refleksijo preteklega leta in si zastavili cilje in vizije za delovanje v prihodnosti. Seveda pa ni manjkalo niti sproščenega pogovora in klepeta ob dobri kavi.

Urad Republike Slovenije za mladino je v Narodnem domu v Mariboru pripravil letni Nacionalni posvet mladinskega sektorja. Na pobudo in ob podpori Urada RS za mladino so letošnji dogodek organizirali Mreža MaMa, Mladinski kulturni center Maribor in Mestna občina Maribor.

Osrednja tema, ki jo je naslavljal nacionalni posvet v letu 2023, je bila predstavitev vizije delovanja Urada RS za mladino in posvet s predstavniki organizacij z javnim interesom v mladinskem sektorju. Med udeleženci dogodka so bili predstavniki Urada RS za mladino, predstavniki Mestne občine Maribor in seveda mladi, brez katerih tovrstnih organizacij ne bi bilo.

nacionalni posvet, mladinski sektor, mladi, Narodni dom, Maribor
Na posvetu so podelili tudi certifikate o usposobljenosti za mladinske delavce in delavke.

Duševno zdravje, vključevanje in sodelovanje

V dopoldanskem delu posveta je zbrane najprej nagovorila direktorica urada za mladino Tina Kosi. Opozorila je na problematiko duševnega zdravja in kako pomembno je mladinsko delo. Ob tem je izpostavila še podplačanost delavcev v mladinskem sektorju in še dodatno izpostavila, da večino dela v tovrstnem sektorju opravljajo prostovoljci. “Kot družba si verjetno želimo mladih, odgovornih, aktivnih posameznikov, ki imajo razvite lastnosti, kot so empatija, tovarištvo, zavezništvo, prostovoljstvo in organiziranost,” je še naštela.

Marja Guček, direktorica MKC Maribor, je kot zelo dragocen del izpostavila delavnice, kjer rešujejo konkretne izzive. Izpostavila je široko mrežo ljudi, ki obiskujejo tovrstne dogodke, večji izziv pa ostaja, kako nagovoriti tiste mlade, ki jih nekako ne najdejo in ne prepoznajo.

V svojem mestu je zbrane na posvetu pozdravil tudi župan Mestne občine Maribor, Aleksander Saša Arsenovič.

nacionalni posvet, mladinski sektor, mladi, Narodni dom, Maribor
V našem mestu je vse zbrane pozdravil tudi župan MO Maribor, Aleksander Saša Arsenovič.

V nadaljevanju je direktorica urada za mladino, Tina Kosi, podelila certifikate o usposobljenosti za NPK mladinski delavec/delavka, program pa je v nadaljevanju prevzel Kristian Koželj, pesnik, esejist in gledališki igralec.

Po krajšem klepetu ob kavi je sledilo reflektiranje dela v prejšnjem letu, v popoldanskih urah pa še dialog z ministrom za vzgojo in izobraževanje, dr. Darjem Feldo.

Mladi v Sloveniji

Mladi so se se v zadnjih letih soočali s številnimi izzivi. Zaznamovala jih je pandemija, šolanje na daljavo in ostali vsakodnevni izzivi, ki se v mladosti zdijo kot premikanje gora. Kljub temu, da se prebivalstvo v Sloveniji stara in se mladi iz naše države radi selijo v tujino zaradi boljših zaposlitvenih in življenjskih možnosti, moramo najti načine, kako tovrstno problematiko zamejiti. Pomembno delo pri tem zagotovo opravljajo mladinske organizacije. Mladi se skozi njih mrežijo, spoznavajo nove ljudi in nenazadnje širijo tudi svoje karierne možnosti, ki jih lahko pritegnejo k življenju v domovini.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button