Novice

MKC Maribor praznuje: 30 let Mladinskega kulturnega centra Maribor  

December 2022 je za Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) prazničen na kvadrat. Ne le, da so v zadnjem mesecu letošnjega leta pripravili kopico praznično obarvanih dogodkov, 22. decembra 2022 so začeli tudi s praznovanjem prav posebnega jubileja – 30. obletnice Mladinskega kulturnega centra Maribor. Datum 22. december ni izbran naključno, saj je 22. december 1993 uradni datum vpisa zavoda v sodni register.

Začelo se je s Klubom mladih

Predhodnik MKC Maribor je Klub mladih, ki je začel delovati že leta 1966 v prostorih na Orožnovi ulici, kjer sedaj domuje rektorat mariborske univerze. V sedemdesetih so v klubu potekali plesni večeri za mladino in koncerti, kasneje tudi prvi mariborski knjižni sejem. Leta 1984 začne pod okriljem Kluba mladih delovati Mariborski radio študent. V osemdesetih letih najbolj izstopata glasbena in video sekcija.

Leta 1988 Klub mladih preimenujejo v Klub MKC, pod okriljem katerega je deloval tudi priljubljeni MKC klub, ki je bil prizorišče punk in rock koncertov. Že v Klubu MKC so se izoblikovali nekateri programi, ki jih javni zavod izvaja še danes: leta 1989 je denimo zaživela literarna sekcija MKC Črka, tedanja Galerija88 pa je predhodnica današnje Galerije Media Nox. Zato so omenjeni programi, ki so sedaj redni programi MKC Maribor, v preteklih letih že praznovali 30 let izvajanja, kljub temu da je MKC Maribor kot javni zavod mlajši.

Decembra 1993 nato Mestna občina Maribor ustanovi javni zavod Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor). Iz prostorov na Orožnovi ulici se zavod preseli v prostore nekdanjega hotela Mariborski dvor na Ljubljanski ulici, leta 2011 pa svoje mesto dobi v današnjih prostorih Ob železnici. Ob upravni stavbi na območju Kulturnega centra Pekarna, kjer se nahaja tudi tržni programi zavoda (Hostel Pekarna), MKC Maribor upravlja še s prostori ustanovitelja na Židovskem trgu (Galerija Media Nox), s prostori na Koroški cesti (Kulturni inkubator), v Malem betnavskem gozdu pa zagotavlja program Doživljajskega igrišča.

Leto 2023 bo v znamenju obletnice

“V letu 2023 se ne bomo spomnili samo preteklih 30 let MKC Maribor, ampak bomo pogledali tudi naprej. V naslednjem letu bomo pripravili tudi novo strategijo razvoja javnega zavoda kar pomeni, da bomo jadrali med preteklimi spomini in novo vizijo. Vloga MKC Maribor se je skozi leta spreminjala. Od prvotnih programov s področja kulture, predvsem s področja vizualnega in literarnega ustvarjanja, se je v tridesetih letih zavod programsko razširil najprej, tudi na druga polja kulture (intermedijsko, glasbeno, uprizoritveno področje), kasneje z izvajanjem aktivnosti iz mladinskega sektorja, s preselitvijo v letu 2011 pa se je zavod pričel ukvarjati tudi s turizmom,” je ob začetku jubileja poudarila direktorica MKC Maribor Marja Guček.

V leto 2023 tako vstopajo v znamenju okrogle obletnice: zvesti ostajajo vsakoletnim vsebinam s področja mladinskega sektorja in kulture, naši tradicionalni festivali (Slovenski dnevi knjige v Mariboru, Mednarodni festival računalniške umetnosti, Festival Mladi Maribor) pa bodo pod žarometi 30. obletnice vsebinsko še bogatejši. Hkrati bodo praznovanje obeležili tudi z nekaterimi prav posebnimi dogodki. Med njimi bo, ko bodo vremenske razmere to dopuščale, tudi trajnostno naravnano sajenje mestih dreves.

Predrojstnodnevna zabava na swing delavnici

mkc maribor

Za začetek predstavljajo nov logotip, ki jih bo spremljal vse do konca leta 2023, in te vabijo, da se jim pridružiš na prvem jubilejno obarvanem dogodku, ki bo še letos. V torek, 27. decembra 2022, ob 19. uri. Takrat v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, 2000 Maribor) pripravljajo prav posebno (pred)rojstnodnevno in (pred)novoletno druženje. Rdeča nit zabave bo swing plesna delavnica.

Vse dogodke, ki bodo del praznovanja 30. obletnice delovanja MKC Maribor, bodo sproti objavljali tudi na svojih družbenih omrežjih in spletni strani.

MKC Maribor
MKC Maribor

Sorodni članki

Back to top button