Izobraževanje

5 stvari, ki jih s seboj prinaša prva služba

Čakajo te izzivi, ki ti jih niče ne pove pred prvo zaposlitvijo

Do poletnega izpitnega obdobja nas loči le še mesec in pol, kar za študente zaključnih letnikov pomeni pisanje diplome ali magisterija. Nimaš več motivacije? Čas tik pred koncem in po koncu študija je lahko zelo stresen, še bolj pa je lahko stresna prva služba.

Kaj pa, če bi ti nekdo povedal, kaj te čaka v prvi službi po koncu študija? Na poti do sanjske kariere boš srečal kar nekaj ovir. Da bo vse skupaj lažje, pa si preberi 5 stvari, ki jih moraš vedeti, preden začneš s prvo zaposlitvijo po faksu.

Morda to ni tvoja sanjska služba

Večina svežih diplomantov in magistrantov svoje sanjske službe ne najde takoj. Nekateri se zanje prijavljajo več mesecev ali celo let, zato ne pričakuj, da boš v trenutku dobil želeno zaposlitev. Dobro je, da si začrtaš karierno pot in ugotoviš, katere izkušnje, kompetence in znanja ti bodo koristila pri doseganju poti. Na začetku ne boš mogel preveč izbirati in boš moral sprejeti tudi manj želeno zaposlitev.

Ne pozabi, koliko je vreden tvoj čas

Med šolanjem je tvoj prosti čas okupiran z domačimi nalogami, dodatnim delom in seminarskimi, ki pa jih v službi ne bo. Na začetku ti bo čudno, da imaš več prostega časa, zato boš ga želel zapolniti z dodatnim delom v službi. S tem boš sicer navdušil šefa, ampak ob tem na pozabi nase. Tvoj čas je dragocen, zato imej v mislih, koliko delaš in kdaj delaš preveč.

Zaposlitev prinaša delo z drugimi

Vsaka služba prinese tudi sodelavce, s katerimi se ne boš razumel. Ostani profesionalen in se ne spuščaj na raven konfliktov in sporov. Nikoli ne veš, kdo te bo priporočil v prihodnji službi ali ti pomagal do napredovanja.

Prva zaposlitev prinaša nove sodelavce.
V vsaki službi bo sodelavec ali sodelavka s katero, katerim se ne boš razumel.

Nisi edini, ki ne ve, kaj počne

Včasih boš moral priznati, da česa ne znaš storiti. Ampak naj te to ne odvrne od dela, naj bo to le motivacija, da se naučiš nekaj novega. Tudi šefu lahko odgovoriš po resnici, da nečesa še ne znaš, vendar se boš z veseljem naučil. Kako pa? Povprašaj sodelavce, guglaj, poišči Youtube tutoriale ali pa brezplačne spletne tečaje.

Službeni žargon

Čeprav si se vsaj 3 leta učil o tem področju, boš v službi spoznal veliko novih stvari. Če besed ali stvari, o katerih se sodelavci pogovarjajo, ne razumeš, vprašaj. Vsi vedo, da si nov v službi, zato ti bodo brez težav odgovorili in te uvedli v delo.

Tvoja prva zaposlitev ne bo nujno edina ali pa celo zadnja. V njej se boš naučil marsikaj, kar se ti na prvi pogled zdi nepomembno, a ti bo morda koristilo v prihodnji službi.

 

 Dostop.si / UK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button