Okolje

Zemlja vstopila v ekološki dolg

Danes obeležujemo dan ekološkega dolga. Gre za dan, na katerega je človeštvo po izračunih organizacije Global Footprint Network izrabilo toliko naravnih virov, kolikor jih je Zemlja sposobna pridelati oziroma obnoviti v enem letu.

“Za trenutne potrebe človeštva po naravnih virih bi potrebovali 1,75 planeta. Stroški globalne ekološke porabe se povečujejo. Kažejo se v obliki krčenja gozdov, erozije tal, izgube biotske raznovrstnosti in kopičenju ogljikovega dioksida v ozračju. To pa vodi do podnebnih sprememb in pogostejših ekstremnih vremenskih dogodkov,” izpostavljajo avtorji poročila.

Ekološki dolg letos prišel hitreje kot lani.

Podnebje, ki je sposobno vzdrževati človeško življenje, je nedvomni sestavni del pravice do zdravega okolja. Široka skupina množičnih organizacij s področij trajnostnega razvoja, človekovih pravic, kulture, pravic potrošnikov, mladine, kmetijstva, delavskih pravic, skupnosti občin je na Vlado Republike Slovenije naslovila nujni poziv, s katerim so jo pozvali, naj podnebne spremembe prepozna kot nacionalno krizo ter jih začne prioritetno in sistemsko obravnavati. Pridružite se pozivu in oddajte svoj podpis tukaj.

 

 mlad.si
 Pixabay

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button