Tehnologija

Goljufi te dodajo v chat skupino

Aplikacije, kot so Viber, WhatsApp ipd. so postale neločljiv del našega vsakdana. S porastom njihove uporabe se veča tudi število različnih skupin oz. kanalov za deljenje takšnih in drugačnih vsebin. Zato ni nič nenavadnega, da so aplikacije za sporočanje prepoznali in začeli aktivno uporabljati tudi spletni goljufi.

Na SI-CERT opažajo, da so uporabniki omenjenih aplikacij pogosto brez soglasja dodani v različne skupine, ki so namenjene izvajanju kripto investicijskih prevar.

Si bil dodan v chat skupino?

V teh chat skupinah goljufi objavljajo privlačne oglase za vlaganje v različne kriptovalute in delijo osebne izkušnje o investicijah, ki za minimalni denarni vložek obljubljajo neverjetne zaslužke. Žrtve poskušajo prepričati z razkritjem različnih skrivnosti in zaupnih informacij, ki naj bi vlagatelju omogočile neverjeten profit. Pri tem uporabljajo besedne zveze in izraze, ki se laikom lahko zdijo strokovni in zaradi tega verodostojni. A njihove navedbe so povsem izmišljene.

Goljufi pri poimenovanju skupin praviloma uporabljajo izraze, povezane s kriptovalutami, denarjem, investiranjem ali borzami. Na primer: “Binance šifriran svet”, “Forex Club XY št.”, “Denarni boom” ipd. V večini primerov gre za angleško govoreče skupine, so pa čedalje bolj prisotne tudi ‘lokalizirane’. S temi goljufi v več kot zadovoljivi slovenščini nagovarjajo slovenske uporabnike.

goljufi, chat skupine, prevare, denar
Primer goljufive Viber skupine. Vir: Varni na internetu.

Kako poteka prevara v teh skupinah?

Prevara s chat skupinami je različica investicijske prevare s kriptovalutami, z nekoliko drugačnim scenarijem napeljevanja žrtev. Goljufi skušajo z osebnim pristopom prepričati v investiranje, ki praviloma poteka z neposrednim nakazovanjem denarja na bančne račune, kriptomenjalnice ali preko nakupov vrednostnih bonov, ki omogočajo pretvorbo v kriptovalute. Napadalci žrtvi omogočijo dostop do aplikacije, ki prikazuje fiktivne zaslužke in daje lažno predstavo o rasti investiranih sredstev.

Goljufi žrtev neprestano spodbujajo k novim in čedalje večjim finančnim vložkom.

Vedno pa se zatakne pri izplačilu. Ko si žrtev želi izplačati (navidezni) zaslužek, goljufi izplačila pogojujejo z novimi investicijami ali s plačilom izmišljenih stroškov. Do izplačila sredstev tako nikoli ne pride.

Ko goljufi ugotovijo, da od žrtve ne bodo več prejeli denarja, prekinejo vso komunikacijo, za njimi in za denarjem pa se izgubi vsaka sled.

Kako se izogniti prevari v chat skupini?

Odjavi se iz skupine in blokiraj stik, ki te je dodal. Lahko označiš tudi, da gre za spam ali prevaro.

V aplikaciji nastavi možnost, da te v skupine lahko dodajo samo tvoji potrjeni stiki.

Če si že bil oškodovan, goljufijo čimprej prijavi policiji.

Varni na internetu
Varni na internetu, Unsplash

Sorodni članki

Back to top button