Šport

Francija z zmago 2:0 nad Marokom v drugi zaporedni finale

Francoska nogometna reprezentanca je v Al Koru v polfinalu svetovnega prvenstva v Katarju premagala Maroko z 2:0 (1:0) in se drugič zapovrstjo uvrstila v finale. Tam se bo v nedeljo ob 16. uri v Lusailu merila z Argentino, ki je v torek s 3:0 izločila Hrvaško.

Francija in Maroko sta igrala prvi polfinale z afriškim predstavnikom in tretjega, ki ni bil zgolj evropsko-južnoameriško obarvan (ZDA 1930, Južna Koreja 2002). Ekipi sta se pred tem nazadnje merili na prijateljski tekmi leta 2007. Tisti obračun se je končal z 2:2, tokratni, precej pomembnejši, pa je pripadel Francozom.

Izbranci Didierja Deschampsa bodo tako drugič zapovrstjo igrali v finalu mundiala. Na prejšnjem so v njem premagali Hrvaško, v nedeljo pa jih čaka Argentina. V primeru uspeha bodo Francozi postali prva reprezentanca z ubranjenim naslovom svetovnega prvaka po Braziliji 1962. Maročani pa so že s polfinalom dosegli svoj največji uspeh, v soboto ga lahko nadgradijo na tekmi za tretje mesto s Hrvaško.

Prvi gol že v peti minuti

Maročani, ki so do te tekme prejeli le en zadetek, pa še to je bil avtogol proti Kanadi v skupinskem delu, so tokrat hitro pobrali žogo iz svoje mreže. V peti minuti so branilci naslova Francozi izpeljali prvo nevarno akcijo in iz nje povedli. Po odbiti žogi po poskusu Kyliana Mbappeja v bližini vrat je malce na levi strani do strela prišel Theo Hernandez in zadel za 1:0.

Maročani so prevzeli pobudo, a Francozi jim niso ostali dolžni. V 17. minuti je Olivier Giroud, s 53 goli najboljši strelec v zgodovini francoske vrste, z močnim strelom zadel vratnico. Afriška zasedba je morala v 21. minuti poseči po prvi menjavi, kapetan Romain Saiss se je namreč poškodoval, zamenjal ga je Selim Amallah.

Francija je igro prepustila Maročanom, do konca prvega polčasa pa so še oboji dosegli nevaren strel proti vratom. Maročani so odločno začeli tudi drugi polčas, prihajali v kazenski prostor Francozov, kjer pa jim je zmanjkal le pravi zaključni strel. Predvsem Ibrahima Konate je nekajkrat posredoval v zadnjem trenutku.

V 79. minuti je v igro pri Francozih vstopil Randal Kolo Muani in še v isti minuti je iz bližine zadel za 2:0 in dokončal akcijo Mbappeja. Francozi so nato bolj ali manj rutinirano zadržali lepo prednost. Ounahi je v sodniškem dodatku sicer še prišel do enega strela, vendar je iztržil le kot, v 94. minuti pa je Jules Kounde pred golovo črto ustavil še eno žogo po maroškem strelu iz bližine.

Maročani izgubili tekmo za finale, a osvojili srca gledalcev in medijev

Kljub porazu v polfinalni tekmi pa so Maročani pridno polnili naslove (družbenih) medijev. Zgodovinski uspeh za afriško celino, Maroška reprezentanca je namreč postala prva afriška ekipa, ki se je uvrstila v polfinale mundiala, so pospremili navijači širom sveta. Fotografije maroške borbenosti, njihove zahvale Alahu, svojim mamam, družinam in trenerju so poplavile družbena omreja. Mnogi so jih vzeli za svoje.

STA
FIFA World Cup Facebook

Sorodni članki

Back to top button