Kulsko

Tudi Maribor je dobil prvi 3D prehod za pešce pri OŠ Kamnica

V Mariboru so v torek, 17. maja, predali v uporabo prvi 3D prehod za pešce, s čimer želijo zagotoviti varnost najranljivejših v prometu. Nahaja se na Vrbanski cesti pri Osnovni šoli Kamnica ter je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, občine in Zavoda Varna pot.

Mestna občina Maribor je ena od sedmih občin, ki so se letos pridružile projektu zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot za zagotavljanje večje varnosti pešcev, posebno otrok in starejših, kolesarjev in voznikov skirojev. “Z umeščanjem inovativnih prehodov za pešce, 3D zeber, želijo v območjih umirjenega prometa zmanjšati število žrtev in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti in večji pazljivosti,” pojasnjujejo na Mestni občini Maribor.

Lani so bile prve 3D zebre zarisane v občinah Velenje, Ptuj in Ljubljana, letos pa v Piranu, Kobaridu, Novem mestu, Črnomlju in Murski Soboti.

Prehod je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo svojo hitrost, ki je na območju pri šoli v Kamnici sicer že omejena. “Gre za večjo varnost otrok, ki bodo prej opazili takšen prehod, opazili ga bodo tudi vozniki in ostali udeleženci v prometu,” je povedal podžupan Samo Peter Medved.

Robert Štaba iz Zavoda Varna pot je opozoril na zaskrbljujočo statistiko. “Leto 2021 si bomo z vidika varne mobilnosti zapomnili z grenkim priokusom. Število umrlih se je namreč v primerjavi s preteklim letom povišalo za 42,5 odstotka,” je dejal.

Skupno število umrlih ranljivih udeležencev cestnega prometa je lani znašalo 53 odstotkov vseh umrlih. Njihov delež je tako v letu 2021 največji v zadnjem petletnem obdobju.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button