Novice

2022 recap: leto tigra na veliko rjove – od robotov do predsednic

Preživljamo zadnje izdihljaje še enega markantnega leta. Končuje se leto tigra, v katerem smo po pandemiji ponovno svobodneje zadihali. V preteklih 12 mesecih pa se je zgodilo mnogo več kot to. Slabega in dobrega. Za začetek tokrat o večjih dogodkih s področja znanosti, kulture, tehnologije in izobraževanja.

V letu 2022 je svet razveseljevalo in pretresalo število dogodkov. Cepiva so nam pomagala pozabiti na uničujoč virus COVID-19, Evropo je šokirala vojna, z Britanci smo jokali za kraljico, dočakali 8-milijardnega svetovljana, Slovenci smo dobili prvo predsednico kadarkoli. In tako naprej. A danes najprej o večjih dogodkih s področij znanosti, kulture, tehnologije in izobraževanja.

Kaj se je na teh področjih dogajalo v preteklem letu? Spomnimo se predvsem dogodkov našega portala in dogajanja v Mariboru ter Sloveniji.

Na Zemlji pestro z roboti, vesolje pa tudi ni nič zaostajalo

Leto 2022 je bilo prelomno iz vidika mnogih znanstvenih dognanj in ugotovitev. Človeku so prvič vsadili gensko spremenjen živalski organ, če potujemo malce izven Zemlje, pa lahko kot enega izmed največjih vesoljskih dosežkov tega leta izpostavimo uporabo novega teleskopa Jamesa Webba, ki je že tako širokemu vesolju dodal še širše razsežnosti. V daljnem vesolju pa smo tudi Slovenci – prvemu slovenskemu satelitu se je letos pridružil še drugi. In praznovali smo okroglo obletnico rojstva našega Hermana Potočnika Noordunga, pionirja astronavtike.

cosmic kliffs, nasa, james webb, vesolje
S teleskopom James Webb dobivamo fotografije neverjetnih kotičkov vesolja.

A če se vrnemo v našo orbito – leto 2022 je zaznamoval tudi znaten napredek prefinjenih visokih tehnologij umetne inteligence. Ta je že vse okoli nas – celo v mariborski UKC smo na uvajanje dobili eno prav posebno praktikantko, robotko Frido.

Hmm, kaj je še novega?

Na cestah je vedno več električnih avtomobilov, pri zaskrbljujočih cenah energentov pa nas glava letos boli ne glede na to, na kaj letijo naši avti. Počasi dobivamo nove, biometrične osebne izkaznice, ena izmed odmevnejših smrti je bila izguba Borisa Pahorja, v Mariboru pa smo po dveh letih (zelo prisilnega) predaha ponovno martinovali.

Kaj pa svet estrade? Pri nas sta se snemala nova sezona serije The Witcher in film z Markom Wahlbergom, Will Smith je po oskarjevsko delil focne, vrsto nizkih udarcev pa sta si na kultnem sojenju zadajala tudi Johnny Depp in Amber Heard. In kaj smo v letu 2022 najraje gledali? Na vrhu so bili novi Top Gun: Maverick in Marvelova Black Panther ter Doctor Strange.

Best In Travel, Piran, STO, Tom Hall, Lonely Planet Best in Travel 2022,
Lepote Slovenije vedno znova privabljajo filmske ustvarjalce – in leto 2022 ni bilo nobena izjema.

In seveda v šolske klopi

Letošnje koledarsko leto smo v šolah in na faksih, v primerjavi s prejšnjimi leti, preživeli brez resnejših omejitev – kako lepo je, ko se s sošolci ne vidimo več samo preko Teamsov. Spomladi nam je dodatno veselje prineslo tudi dejstvo, da nam je država prijazno dvignila štipendije. Aprila so poslanci Državnega zbora sprejeli tudi dolgo pričakovan Zakon za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), ki zdaj bolje ureja vse od subvencionirane prehrane do reševanja študentske stanovanjske problematike.

V megavolilnem letu smo med drugim izvolili novo vlado, staro politično vladajoče pleme pa nam je v slovo poklonilo digitalne bone. Ob vsem tem pa smo se seveda izobraževali tudi neformalno – udeleževali smo se delavnic, predavanj in znamenitih trivia večerov. Ker smo mladi v evropskem letu mladih dobro poznali rek “več znaš, več veljaš”.

Kaj je leto 2022 prineslo športu, glasbi, okolju in potovanjem, pa preveri v naslednjem, jutrišnjem članku.

Sara VOCOVNIK
Pexels, arhiv DOSTOP.si

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button