TehnologijaZnanost

Kaj je umetna inteligenca in kako vpliva na tvoje vsakdanje življenje?

Umetna inteligenca je danes že povsod, kamor se obrnemo - da, tudi v algoritmu, ki te je pripeljal do tega članka. Ampak, kaj pravzaprav to sploh je in kako dejansko vpliva na naše vsakdanje življenje?

Prihodnost je tukaj in z njo tudi razvoj tehnologije. Ta je prišla do točke, ko umetna inteligenca prežema vse kotičke našega življenja. Najdeš jo lahko v službi, v zdravstvu in tudi v tem, kar trenutno počneš na spletu. Videti je, kot da je prihodnost popolnoma umetno inteligentna.

Siri in jaz

Umetno inteligenco je težko definirati in spraviti v neke smiselne okvirčke. Najpreprostejša razlaga je, da je umetna inteligenca naprava, ki lahko oponaša človeško učenje, sklepanje, percepcijo, reševanje problemov in uporabo jezika. Računalnik je programiran tako, da “razmišlja”. S posebnimi programi sprejme, kar se je naučil, in to nadgrajuje brez človeškega poseganja. Na primer: Siri si zapomni tvoj okus za glasbo in uporabi te podatke, da generira nove predloge.

Umetna inteligenca je dandanes razvita že do te mere, da je vpeljana v vse, kar počneš.

Za gamerje, za voznike, za medicince in vse druge

Umetna inteligenca je spretno vtkana v vse, kar počnemo. Ljubitelji video igric se z njo srečujete, ko se bojujete z nasprotniki, kjer računalnik prebere vaše gibe in se z njimi primerno spopade. Številne funkcije v avtomobilih danes delujejo že tako, da uporabljajo umetno inteligenco pri zaviranju, ko zaznajo, kdaj avto pred teboj močno stisne na zavoro. V zdravstvu naprave že bolje zaznavajo tumorje. Podjetje Ant na Kitajskem jo uporablja za delo s kupci. Skratka, umetna inteligenca je v vsakdanjem življenju že skoraj neizogibna.

Od avtomobilov, do video igric, umetna inteligenca živi v sožitju z nami na vsakem koraku.

Svetlo, temno in vse vmes

Prihodnost je tako svetla kot temna. Tehnologija se bo seveda razvijala dalje in umetna inteligenca bo sposobna res podrobno imitirati človeški um. Dandanes se namreč še vedno srečuje s težavami, da enostavno ne dohaja človeka. S prihodom robotov pa bo umetna inteligenca nadomestila delovno silo in potencialno ustvarila brezposelno krizo. Ni pa vse samo črno. Razvoj umetne inteligence nam bo omogočil tudi razvoj na mnogih področjih, med drugim v zdravstvu, medicini, proizvodnji in inženirstvu.

Prav tako pa ima tudi svoje prednosti in slabosti. Samo čas bo povedal, v katero smer se bo nadgradila.

Samo čas bo povedal

Seveda posledično nastajajo tudi etična vprašanja, povezana z integracijo robotov, ki so sposobni misliti in imitirati naše obnašanje. Prav tako znanstveniki postavljajo vprašanje, ali bo umetna inteligenca kdaj postala popolnoma samozavedna, s čimer bo odprla nov sklop etičnih vprašanj. Drugi spet menijo, da je zavest nekaj, kar lahko dosežejo samo človeški možgani. Konsenz pa je, da bo samo čas lahko povedal, kaj se bo zgodilo.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button