Glasba

Bohemian Rhapsody je najstarejši video z milijardo ogledov

Si tudi ti med tistimi, ki obožuje skladbo Bohemian Rhapsody? Podobnega mnenja je še preostalih devetsto tisoč YouTube obiskovalcev, kjer je video za skladbo presegel milijardo ogledov.

Po 44 letih od nastanka triumfalna skladba britanske skupine Queen Bohemian Rhapsody še vedno kuje rekorde. Glasbeni video si je namreč na YouTubeu prislužil naziv najstarejšega videa za skladbo, ustvarjeno pred letom 1990, ki je dosegla milijardo ogledov.

Med sodobnimi skladbami je mejnik milijarde ogledov prvič leta 2012 uspelo preseči videu za Psyjev Gangnam Style. Danes skladba beleži 3,3 milijarde ogledov. Psyja pa je občutno prehitel Despacito Luisa Fonsija s 6,3 milijarde ogledov. Despacito je tako najbolj gledan video vseh časov na YouTubeu.

V takšni konkurenci se Bohemian Rhapsody z milijardo ogledov ne uvršča niti na lestvico 100 najbolj gledanih videov. A uspeh skladbe ni zanemarljiv. Doslej je milijardo ogledov med pesmimi iz glasbene zakladnice 20. stoletja dosegel le še video za November Rain skupine Guns N’ Roses. Ta pa je iz leta 1991.

Kolikokrat si pa ti gledal video Bohemian Rhapsody?

Priljubljenost Bohemian Rhapsody je narasla ob lanskem uspehu istoimenske filmske biografije Freddiea Mercuryja v režiji Bryana Singerja. Člana skupine Queen Brian May in Roger Taylor sta uspeh skladbe na YouTubeu proslavila z objavo tehnično izboljšane različice videa. Tega so premierno prikazali na BBC-jevi oddaji One’s Top Of The Pops, in sicer leta 1975.

May je ob 40-obletnici nastanka pesmi leta 2015 povedal, da ji še vedno rad prisluhne: “Če jo predvajajo na radiu, jo dam na glas. A ob tem ne igram namišljene kitare. Za to sem prestar.”

Skladba Bohemian Rhapsody je konec leta 2018 obveljala za najbolj predvajano skladbo 20. stoletja kot tudi za najbolj predvajano rock skladbo vseh časov.

 

 STA
 Pixabay
ikona snemalec Queen Official

Sorodni članki

Back to top button