Glasba

Bohemian Rhapsody najbolj predvajana skladba

Skladba skupine Queen največkrat predvajana skladba 20. stoletja na spletu.

Skladba skupine Queen Bohemian Rhapsody je obveljala za najbolj predvajano skladbo 20. stoletja kot tudi za najbolj predvajano rock skladbo vseh časov.

Šestminutna skladba, ki naj bi je zaradi dolžine radijske postaje ne marale, je že takoj po prvih predvajanjih leta 1975 postala radijska uspešnica; na vrhu glasbenih lestvic se je obdržala kar devet tednov. Še večji uspeh je požela na spletu, kjer se lahko pohvali s kar 1,6 milijarde prenosi.

Bohemian Rhapsody je sicer po podatkih diskografske hiše Universal Music Group, ki jih je povzela revija Variety, edina skladba v zgodovini glasbene industrije, ki je bila dvakrat na vrhu božične britanske lestvice. Video za skladbo velja za prvi promocijski glasbeni video vseh časov, ki so ga Queeni posneli za svoj drugi album Queen II.

Po podatkih diskografske hiše je pesem bolj priljubljena od rock skladb Nirvane Smells Like Teen Spirit in Sweet Child O’Mine skupine Guns N’ Roses.

Glasbeni založbi EMI in Elektra sta želeli v začetku skrajšati epsko dolžino skladbe, a člani skupine tega niso dopustili. Ta zaplet prikazuje tudi istoimenski film, ki te dni žanje uspehe po kinih. Film režiserja Bryana Singerja je v blagajne prinesel že okoli 600 milijon dolarjev, s čemer je postal najbolj dobičkonosen glasbeno-biografski film vseh časov.

Britanska skupina Queen je zaslovela predvsem po zaslugi svojega frontmana Freddieja Mercuryja. V spominu oboževalcev po vsem svetu še danes ostaja po karizmatičnih nastopih, prepoznavnem glasu in ponarodelih uspešnicah skupine, kot so poleg Bohemian Rhapsody še We Are the Champions, Another One Bites the Dust, I Want To Break Free.

 

 STA
 splet (vir)
ikona snemalec Queen Official

Sorodni članki

Back to top button