GlasbaKultura

Koncert kolednic APZ Maribor pričaral iskriv predpraznični večer

V Unionski dvorani so na predbožični torek odmevali zvoki nekdaj izredno priljubljenih kolednic. Koncert je potekal v organizaciji Akademskega pevskega zbora (APZ) Maribor, kot gostje pa so nastopili Akademska folklorna skupina (AFS) Študent.

V Unionski dvorani je v duhu nekdaj zelo popularnih, danes pa skoraj že pozabljenih navad na zadnji torek pred božičem potekal koncert kolednic.

Kolednica je vrsta voščilne pesmi, ki so jo ob obrednih obhajanjih po vasi nekoč peli koledniki. Takšno praznovanje se je imenovalo koledovanje in je spremljalo mnogo večjih praznikov, dandanes pa večinoma poteka samo še ob božiču. Tradicija koledovanja na Slovenskem sega vsaj 500 let nazaj, zaobjema pa najrazličnejše oblike prepevanja in igranja.

O dolžini in bogastvu tradicije kolednikov priča zapis Primoža Trubarja: “… inu koledniki ob božiči pojo: mi smo prišli pred vrata, da bila božja zlata!

Pogled nazaj in opomin na stare tradicije

Koncert kolednic je APZ Maribor organiziral, da opozori na pomen povezovanja med ljudmi in pomoči sočloveku. S tem so spomnili na glavno sporočilo kolednic in ga v tem čarobnem predprazničnem času tudi obudili.

| Pevski zbor APZ je zapel pesmi kolednice, …
koncert kolednic | … ki so jih nekoč po hišah peli koledniki.
koncert kolednic | Na koncertu so podelili tudi nagrade za natečaj za nove skladbe projekta Pójmo zaj, pojdimo zdaj.
koncert kolednic | Zaplesali so tudi folkloristi AFS Študent.

  Zakladnica koledništva”

  Prireditev je povezoval Tomaž Simetinger, ki je obiskovalce popeljal po vseh štirih delih koncerta, ki se je odvijal prav na zimski solsticij. In kot sonce po solsticiju naš planet spet popelje do božiča in kasneje vse do poletja, je povezovalec programa skozi večer popeljal tradicijo kolednic.

  Izvrstne priredbe ljudskih koledniških pesmi in projekt Pójmo zaj, pojdimo zdaj

  Med drugim so pod taktirko dirigentke Tadeje Vulc krstno izvedli tudi nagrajene in priporočene kolednice, ki so prispele na natečaj za nove skladbe projekta Pójmo zaj, pojdimo zdaj. Tako so v sklopu koncerta posebej čestitali Žigi Čopiju in Mateju Kastelicu, ki sta bila v okviru projekta nagrajena za najboljše priredbe.

  Ker je koledništvo včasih popestril tudi ples, so se pevskemu zboru v tretjem delu koncerta pridružili tudi kolegi iz sestrske sekcije zbora, AFS Študent. Ti so obiskovalce popeljali približno sto let nazaj, saj so prikazali plese in pesmi Pohorja in Boča iz začetka 20. stoletja.

  Koncert kolednic in krasen predpraznični kulturni večer sta se tako zaključila s posvetitvijo dvema izmed osrednjih motivov božičnega koledovanja. To sta bila obdarovanje svetih treh kraljev in pestovanje deteta Jezusa Kristusa oz. zibanje zibke.

  Sara VOCOVNIK
  Patrik KOCIPER

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button