KulturaRecenzije

Film: Šazam [RECENZIJA]

Šazam! (Shazam!) in DC končno postane pravi junak

Najnovejši junak DC vesolja je prišel v obliki upornega Billy Batsona – najstnika, ki postane ob izgovorjeni magični besedi Šazam utelešenje idealov in supermoči. Postane pa tudi dvajset let starejši in s tem sproži vprašanje: kaj bi se zgodilo, če bi se otrok znašel v odraslem telesu z izjemnimi supermočmi?

Otrok v moškem telesu tokrat ni žaljivka

Uporabimo ta koncept tudi za kritiko. DC se ob zavpitju Šazam! končno spremeni v studio, ki lahko konkurira uspehu Marvela. Film združuje odrasle in temne scene, po katerih je znan DC. Te večkrat spominjajo na trilogijo Temni vitez, uvodnih deset minut pa celo na zgodnejše Varuhe. Po drugi strani pa je z dodanimi šalami in komičnimi situacijami, v večji meri odsotnimi pri drugih DC, izjemno lahkoten in zabaven. Humor je postal standardna praksa filmov o superherojih, vse odkar je Marvel ugotovil, da le-ta pritegne več ljudi, še posebno mladih ter otrok.

Šazam se kljub uporabi iste formule ne spremeni v kopijo Deadpoola ali Thor: Rangaroka in ponuja tudi moralno noto. Vsebuje nauk o tem, kaj pomeni biti pravi superheroj. Čeprav je ta zgodba že prežvečena, kliše izvede na način, ki ni nadležen in – v nasprotju z mnogimi drugimi – deluje. Billy se na predvidljiv, a všečen način pretvori iz egoističnega in samotarskega najstnika v pravega prijatelja in superjunaka, ki ceni svoje bližnje in spozna, da so družina ljudje, ki jim najbolj zaupaš.

Kljub pomanjkljivostim obljuba svetle prihodnosti

Seveda pa junaška preobrazba DC-ja ne traja večno. Druga, šibkejša stran filma je na platnu dovolj časa, da v ustih pusti grenek priokus. Klišeji, ki sicer načeloma niso moteči, so v posameznih scenah preveč očitni in kažejo na pomanjkanje domišljije scenaristov. Moti tudi nepovezanost med likoma Billyja in Šazama, kar je sicer težko doseči, a glede na to, da je to glavna značilnost filma, bi se lahko pri izbiri igralcev bolj potrudili. Mark Strong ne sodi najbolje v čevlje zlikovca Dr. Sivane, katerega super moč je priklicanje sedmih smrtnih grehov. V konceptu se skriva veliko potenciala, ki pa ga film ni izkoristil. Smrtni grehi so slabo vizualizirani (gledalec bo mogoče prepoznal požrešnost, ne pa tudi drugih grehov). Film ima sicer izjemno močen začetek, a kvaliteta vztrajno pada, kar vodi do izjemno šibkega konca, ki pokvari končni vtis.

Film sam po sebi ni slab in glede na preteklost DC filmov, ki že vse od Batman trilogije niso presežek, obljublja svetlo prihodnost. Kdor načrtuje ogled zaradi DC temačnosti ali zaradi dolgo pričakovane svežine v filmografiji superherojev, bo razočaran. Kdor v Šazamu! vidi novo priložnost za DC ali išče lahkoten, zabaven in gledljiv film, bo to našel. Film se bo zlasti prikupil mlajšim gledalcem, samostojen ogled filma otrokom pa zaradi temačnosti vseeno odsvetujem. Po koncu filma zaradi dodatnih scen ostanite še nekaj časa v dvorani.

DC se je s Šazamom odkupil za pretekle filmske grehe, a ima še dolgo pot, če se želi resnično postaviti ob bok Marvelu. To bo verjetno odločil izjemno pričakovani – in končno spet temačni – Joker.

 

ikona pisec Mark MOHORČIČ
ikona fotograf Blitz Slovenija

Sorodni članki

Back to top button