Kultura

V Sloveniji danes obeležujemo dan državnosti

V Sloveniji danes obeležujemo dan državnosti, kot spomin na 25. junij pred 29 leti, ko je takratna skupščina sprejela temeljne dokumente za osamosvojitev.

25. junija 1991 je takratna slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti. S tem so bili sprejeti temeljni dokumenti za razglasitev samostojnosti. Slednjo je Slovenija slovesno razglasila dan pozneje na Trgu republike, čemur je nato sledila desetdnevna vojna z Jugoslovansko ljudsko armado. Jugoslovanske oblasti so želele namreč Slovenijo v Jugoslaviji obdržati s silo, kar pa jim je na koncu spodletelo.

Dan državnosti je v Sloveniji dela prost dan.

V predsedniški palači bodo imeli dan odprtih vrat. Predsednik republike Borut Pahor bo sprejel in nagovoril obiskovalce, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža. Še pred tem bo Pahor položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Glavnina prireditev ob državnem prazniku, ki je tudi dela prost dan, je sicer potekala v sredo. Osrednja državna proslava je bila zvečer na Kongresnem trgu. Tam je Pahor kot slavnostni govornik pozval vse, naj se odrečejo ravnanjem, ki bi poglabljala medsebojno nezaupanje ali spodbujala sovraštvo. Potruditi se je treba, “da znova zmaguje, kar nam je skupno”, je pozval. Tudi sicer je bilo na različnih dogodkih slišati pozive k ohranjanju ponosa na lastno državo ter k povezanosti in medsebojnemu spoštovanju.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button