Izobraževanje

Na UM pridobili projekt Innovum, potrdili tudi študij babištva

Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič je na torkovi seji senat univerze seznanil z informacijo o pridobitvi sredstev za izvedbo projektov platforme Innovum v predvideni višini 136 milijonov evrov. "Republika Slovenija je Innovum namreč določila kot prioritetni projekt," so danes sporočili z univerze.

Platforma Innovum zajema vzpostavitev Tehnološkega inovacijskega centra Univerze v Mariboru, kar vključuje krepitev raziskovalnih zmogljivosti in obnovo fakultet.

“Univerza bo tako kot osrednja institucija znanja v vzhodni kohezijski regiji sledila prioritetam po potrebnem tehnološkem preboju z namenom učinkovite infrastrukturne podpore znanstveno-raziskovalnim in inovacijskim procesom ter prenosu znanja in tehnologij v okolje,” so zapisali na univerzi.

Na Fakulteti za zdravstvene vede kmali program babištva

Senat univerze je v torek tudi podal predhodno soglasje vlogi za akreditacijo novega visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje babištvo na Fakulteti za zdravstvene vede. S tem se univerza po navedbah rektorata odziva na aktualne potrebe okolja. Diplomirane babice so namreč v slovenskem prostoru iskan kader, v severovzhodnem delu Slovenije pa celo nobena visokošolska institucija ne izobražuje diplomiranih babic.

V nadaljevanju so senatorji obravnavali spremembe študijskih programov in se seznanili z analizami vpisa v dodiplomske in podiplomske študijske programe za tekoče študijsko leto. Posebnost letošnjega leta je bil med drugim posebni prijavni rok za razseljene osebe iz Ukrajine s statusom začasne zaščite, v okviru katerega se je na univerzo vpisalo 24 ukrajinskih študentov.

Za skoraj 60 odstotkov je bilo tudi več prijav tujcev kot leto prej. Največ sprejetih tujih državljanov prihaja iz Severne Makedonije, Srbije ter Bosne in Hercegovine.

Senatorji so potrdili vsebino razpisa za vpis v podiplomske študijske programe v prihodnjem študijskem letu, h kateremu mora podati soglasje še vlada. Podali so tudi soglasje k programu dela univerze in se seznanili s finančnim načrtom za leto 2023.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button