Življenjski slog

Osamljenost: kako se z njo boriti v času izoliranih praznikov?

Bližajo se prazniki, ki jih bomo najverjetneje preživeli nekoliko drugače kot do sedaj. Morda boš moral božič praznovati stran od svojih starih staršev, novo leto pa kar v domači dnevni sobi, popolnoma brez prijateljev. Zato ni nič nenavadnega, če se med tvoje občutke prikrade tudi osamljenost.

Osamljenost in občutki zapostavljenosti te lahko doletijo tudi v sobi, polni ljudi, seveda pa je ta še posebej izrazita zdaj, med karanteno. Da se bo lažje spopasti s takimi občutki, si preberi nekaj dejstev o osamljenosti in kako jo lahko najlažje premagaš.

Izogibaj se družbenim medijem

Idealno bi bilo, če bi na družbenih medijih preživel le 30 minut dnevno. Tako boš lažje ukrotil občutke osamljenosti in se ne boš primerjal/a z ljudmi, ki se lahko bolj prosto gibajo.

Osamljenost vpliva na tvoje srce in možgane

Raziskave kažejo, da imajo osamljeni ljudje kar 29 odstotkov večje možnosti, da bodo zboleli za boleznimi srca. Tudi tveganje za kap je pri osamljenih 32 odstotkov višje, lahko pa pride tudi do kar 20-odstotnega upada kognitivnih zmogljivosti.

Pomagata ti lahko rutina in urejen prostor

Skušaj se držati vsakodnevne rutine. Ozri se okrog sebe in preglej prostor, v katerem živiš. Zagotovo bi ti ustrezala preureditev svoje delovne sobe ali pa spalnice, morda pa te v dobro voljo spravi že nekaj božičnih okraskov.

V svoje življenje vključi naravo

Pojdi na svež zrak, v bližnji gozd ali pa le v park. Zraven vzemi še svojega psa ali pa naravo spusti kar v stanovanje. Odpri okna in zadihaj svež zrak, posvoji lončnico (ali dve). Morda pa je sedaj tudi čas, da iz zavetišča rešiš zavrženo žival. Če se ti pa hišni ljubljenček že mota pod nogami, pa mu nameni nekoliko več igralnega časa kot ponavadi. Na koncu bosta zadovoljna oba.

osamljenost, osamljenosti, dotik, kako se boriti proti osamljenosti, kako preživeti praznike, kako preživeti praznike v karanteni, korona
Pojdi na zrak, obišči bližnji gozd in zadihaj s polnimi pljuči. Mrzel zimski zrak te bo napolnil z energijo in očistil tvoje misli.

Te tare osamljenost, ker tvoja ljubezen živi v drugi občini?

Zveze na daljavo (ali v sosednjo občino) so težke, niso pa nemogoče. Pogrešaš njen oz. njegov dotik? Omisli si obteženo odejo. Kaj pa, če pogrešaš začinjene trenutke v zvezi? Tehnologija ti lahko marsikaj olajša. Sedaj je idealen čas, da preizkusita sextanje, skupno masturbacijo preko telefona ali pa še kaj bolj izvirnega.

Vseeno pa ne polagaj vseh občutkov v odnos z le eno osebo. Nasloni se tudi na prijatelje, družino, piši tisti sošolki iz osnovne šole, s katero že lep čas nisi govoril in pokliči sorodnike, ki živijo v tujini.

Če si zaradi pandemije popolnoma izoliran, pa se lahko vedno obrneš tudi na Zoom ali druge online aktivnosti. Morda lahko osamljenost preženeš tudi s prostovoljnimi aktivnostmi pri lokalnem Rdečem križu ali v bližnji bolnišnici. Dodaten par študentskih rok je vedno dobrodošel.

 

UJ / DOSTOP.si
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button