IzobraževanjeŽivljenjski slog

Upravljanje časa je ključ do uspeha, kar potrjuje tudi delavnica Avisense

Učinkovito upravljanje časa je ključno pri doseganju naših ciljev, bodisi kariernih ali osebnih. Delavnica Avisense tokrat študentom pomaga z razporejanjem in urejanjem svojega prostega časa.

Se ti zdi, da dnevi preprosto bežijo mimo, ti pa nisi naredil še popolnoma nič za faks, izpit pa bo že kmalu pred vrati? Kaj pa tista seminarska naloga, ki je bila prepuščena na milost in nemilost tvoji dnevni rutini? Na Avisensi, Inštitutu za psihologijo, svetovanje in izobraževanje, so tokrat pripravili delavnico, ki je sodelujočim omogočila lažje razporejanje dragocenega časa.

Vsak mora najti svojo pot

Nina Pibečnik in Kaja Sel, obe magistrantki psihologije, sta za študente v amfiteatru Filozofske fakultete Univerze v Mariboru pripravili delavnico pomoči razporejanja prostega časa. Cilj delavnice je temeljil na tem, da je študent prepoznal lastne navade, izločil slabe od dobrih in si sestavil strategijo, ki ustreza njemu. Kot sta večkrat poudarili je vsak študent edinstven in vse tehnike ne bodo ustrezale vsem, zato je potrebno najti pot, ki ustreza tebi.

Učinkovito upravljanje časa je ključ do uspeha. A po tej poti mora vsak posameznik sam z orodji, ki ustrezajo njemu.

Sami sebi predstavljamo največje ovire

Skozi različne strategije načrtovanja časa je bilo študentom predstavljeno, kako se lažje spopadajo z lastnimi izzivi. Največkrat, sta poudarili mladi psihologinji, so naše misli tiste, ki nas držijo nazaj. Prokrastinacija, ko imamo milijon izgovorov, zakaj se dela ne lotiti. Namensko odlašanje, ker delamo bolje pod pritiskom. Na drugi strani pa perfekcionizem, kjer se zaradi strahu pred neuspehom dela sploh ne lotimo.

Sami sebi pogosto predstavljamo največje ovire. Od prokrastinacije do perfekcionizma, vse to nam lahko onemogoča učinkovito upravljanje s časom.

Postavljanje ciljev služi kot najboljša motivacija

Da pa bi si študenti lažje vizualizirali pot skozi svoje ovire, so prejeli tudi delovne liste. Ti so služili kot pomoč pri načrtovanju svojega prostega časa. Ker smo v življenju bolj motivirani s strani doseganja naših ciljev kot pa učenja same organizacije, je delovni list pomagal študente usmeriti ravno k temu. Lahko so si namreč začrtali, katere naloge imajo prednost pred drugimi (kar so storili s pomočjo Eisenhowerjeve matrike), izračunali, kam jim bežijo ure v dnevu in kaj so tiste stvari, ki jih ovirajo pri upravljanju s časom.

Najboljšo motivacijo nam predstavljajo naši cilji – ko si jih zastavimo, si veliko lažje začrtamo pot.

Študenti so tako v roke dobili vsa orodja, ki jim bodo v prihodnje pomagala pri lažji organizaciji časa. Sami bodo seveda morali ugotoviti, katera ustrezajo njihovemu načinu življenja, vendar to še ne pomeni, da od zdaj naprej njihova pot ne bo bistveno lažja.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button