Kultura

Zdravljica ljubezni: zdravljica in poklon odlični glasbi in plesu

V Unionski dvorani se je odvil tradicionalni koncert Kulturno umetniškega društva (KUD) Študent, Zdravljica ljubezni. Na njem so se s kombinacijo harmonije plesa in glasbe predstavili AFS Študent in APZ Maribor. Večer je predstavljal vrh vsega kulturnega – od izvrstnih vokalov do odličnih folklornih točk.

V Unionski dvorani se je odvil tradicionalni koncert KUD Študent, Zdravljica ljubezni. Na njem sta se s plesnimi in glasbenimi (oz. kombinacijo obojega) točkami predstavili podsekciji društva, AFS Študent in APZ Maribor.

Preplet plesa, pesmi in mladosti

Program je povezovala Darinka Čobec, ki je v začetku večera pozdravila povezovanje plesa in pesmi ter pomen kulture, ki danes, še bolj kot kadarkoli poprej, sega onkraj vseh meja. Kot naslednji je občinstvo pozdravil predsednik društva KUD Študent in dirigent Uroš Jurgec. Ta je ob priložnosti izrazil predvsem veselje ob ponovnem srečanju ter ponos ob koncertu. Prireditev sama se je imenovala Zdravljica ljubezni, predsednik društva pa je ob tem poudaril, da ob priliki ne gre zgolj za zdravljico ljubezni, temveč tudi pozdrav vsem KUD-ovcem in obiskovalcem.

KUD Študent, Zdravljica ljubezni, AFS Študent, APZ Maribor, Unionska dvorana, Darinka Čobec, Uroš Jurgec, Nocoj je edna luštna noč, Mamca, pošljite me po vodo
Po prvotnih pozdravih so večeri otvorili AFS Študent.

Večer so z Gorenjskimi plesi otvorili AFS Študent. Prvo točko so zaznamovali hitri in prešerni plesi, ki so prikazali osvajanje srca želenega dekleta. Fant mora navsezadnje kazati nekakšne kvalitete – na večeru glasbe in folklore je za osrednjo kvaliteto veljalo, da mora fant znati plesati.

AFS Študent je ena izmed glavnih nosilk ohranjanja in predstavljanja folklornega ljudskega izročila Slovencev – tako doma kot po svetu.

Sledila je prva točka zbora APZ Maribor, ki ga po večini sestavljajo študenti različnih fakultet. Kot prvi so zapeli prekmursko ljudsko pesem, Nocoj je edna luštna noč, in istrsko ljudsko, Mamca, pošljite me po vodo.

APZ Maribor je eden izmed osrednjih nosilcev študentske, mladinske in ljubiteljske kulture Maribora, hkrati pa kulturni ambasador naše domovine v tujini.

Sledili so Gorički plesi, plesi s pridihom panonskih in alpskih pokrajin. Na domačo Štajersko pa je v točki vseeno opomnilo spogledljivo igranje s klobuki nastopajočih. Po ponovni odlični pevski zborovski točki APZ Maribor je sledil Korper tanc mladinske skupine APZ Študent.

Vsega dobrega je enkrat konec …

Večer se je kmalu bližal h koncu in zbirki ljudskih pesmi je sledil velik finale – Prekmurska mladost, izvrstna folklorna predstava, ki so jo popestrili pevci iz balkonov s prekmursko ljudsko pesmijo Venci beili.

KUD Študent, Zdravljica ljubezni, AFS Študent, APZ Maribor, Unionska dvorana, Darinka Čobec, Uroš Jurgec, Nocoj je edna luštna noč, Mamca, pošljite me po vodo
Ob koncu večera so se priklonili vsi prisotni nastopajoči, zaslužni za izvrstno prireditev.

Navdušenje nad celotnim programom so obiskovalci pokazali s salvami aplavzov, ki so jih nastopajoči nagradili z dodatno pesmijo. Vsi skupaj so jo odpeli ob končnem priklanjanju v slovo.

Sara VOCOVNIK
Patrik KOCIPER

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button