Kultura

Vse gori, mi pa gremo v teater! 6. mednarodni festival Prestopi

6. mednarodni festival Prestopi tudi letos ponuja pester nabor gledaliških predstav. Če si se naveličal izpiskov, gledanja Netflixa in pijačk v mestu, brez sramu zavij v teater! Gre za odlično obliko sprostitve, ki ti ponudi nove dimenzije razmišljanja in enkratno doživetje.

Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi tudi letos v Maribor prinaša kakovostno sodobno neodvisno produkcijo iz Slovenije in tujih držav. Prvih trikrat je festival potekal že v letih 2010, 2011 in 2012, nato pa so ga po premoru leta 2019 ponovno obudili. Festival poteka v okviru Kulturno-umetniškega društva Moment. Društvo v Mariboru deluje znotraj prostorov GT22 in programsko osmišlja Intimni oder. Poslanstvo društva sta razvoj in produkcija sodobnega neodvisnega gledališča in povezovanje umetnosti z družbo in družbe z umetnostjo.

Kaj ponuja letošnji festival?

Organizatorji obljubljajo, da je letošnji festivalski program radoveden, zanima ga človek in ljudje v odnosu eden z drugim. Ste mislili, da bodo na odrih stali samo igralci? Ne. Odrom bodo vladali klovni, akrobati in plesalke, ki preizkušajo vizije prihodnosti, pripovedujejo zgodbe preteklosti in sedanjosti. Na odru ne bodo samo iskali rešitev znotraj statusa quo, pač pa bodo mislili tudi na alternative. In tako se bomo lahko obiskovalci festivala vsaj začasno odmaknili od skrbi vsakdanjega časa.

Zakaj je to in zakaj je ono? Quioola!

Si kdaj bil v gledališču, pa si ob koncu predstave imel več vprašanj kot odgovorov? Če si se včeraj zvečer slučajno mudil v Kazinski dvorani SNG-ja in si ogledal predstavo Quizoola!, si pravzaprav dobil oboje. Ogromno vprašanj in najverjetneje še več odgovorov. Gre za predstavo, ki je pravzaprav čista improvizacija. Temačno in avtentično vzdušje, pritajene luči, obrazne poslikave klovna in trije igralci. Aja, pa seveda mnogo vprašanj. Katera zastava na svetu je najlepša? Imaš rad pse? Zakaj ne? Kako izgledajo bogati ljudje? Kakšnega vonja so bogati ljudje? Kakšnega okusa so bogati ljudje? So tvoji starši ponosni nate? Zakaj ne? Si ti ponosen nase?

gledališče, teater, Prestopi, festival
Tri ure čiste improvizacije skozi banalna, sarkastična, cinična in razmišljujoča vprašanja.

Na trenutke hektično spraševanje in hitro nizanje odgovorov, že v naslednjem pa popoln preobrat. Hektiko je zamenjal počasen tempo in umirjenost glasu, vprašanja so postala globlja in razmišljujoča. Triurna predstava nam je v večeru ponudila čisto igralsko imrpovizacijo. In tako kot gledalci, so bili tudi igralci včasih presenečeni nad svojimi odgovori. Ali pa vprašanji.

Absurd, ciničnost, sarkazem, ironičnost, zabavo in kruto realnost so nam ponujali igralci skupine Forced Entertainment. Skupina že desetletja velja za tisto, ki je na novo izumila gledališče. Predstave, ki jih izvajajo, so angažirano-politične in zelo osebne. So nesebična igralska zasedba, zato nam dovoljujejo, da so njihove osebne predstave tudi naše.

gledališče, teater, Prestopi, festival
Kazinsko dvorano je napolnjevalo navdušenje, užitek in razmišljanje.

Kaj še lahko ujameš na letošnjem festivalu?

Če bi si rad privoščil nekaj drugačne sprostitve, lahko v okviru festivala do konca tedna ujameš še nekaj dogodkov. Festival ti ponuja še akrobatsko burlesko La Fuite na Glavnem trgu. Če te bo predstava navdušila, se lahko udeležiš delavnice osnov burleske in akrobatike v Vetrinjskem dvoru. Seveda pa se bo do konca tedna zvrstilo še nekaj predstav, ki kar kličejo, da si jih ogledaš. Iz programa izberi tisto, ki te najbolj prepriča in si privošči oddih v družbi teatra. Pohiti, da se teden in festival ne zaključita prehitro!

Rebeka MIKŠA
Gregor SALOBIR / Prestopi

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button