Kultura

80 let praznuje Martin Scorsese: pripravlja film z DiCapriom in De Nirom

Eden trenutno najvplivnejših režiserjev Martin Scorsese bo danes dopolnil 80 let. Kljub visoki starosti je dobitnik oskarja za film Dvojna igra še vedno zelo dejaven. Trenutno pripravlja nov projekt, triler Killers of the Flower Moon, v katerem bosta zaigrala Leonardo DiCaprio in Robert De Niro. Z obema je že večkrat zelo uspešno sodeloval.

Film Killers of the Flower Moon, ki ga Martin Scorsese snema pod okriljem Apple TV+, je nastal po istoimenski knjigi ameriškega novinarja Davida Granna o množičnih pobojih Indijancev plemena Osage v Oklahomi, kjer so v 20. letih prejšnjega stoletja odkrili nafto. Ko se je število smrtnih žrtev večalo, je primer prevzel novoustanovljeni FBI in razvozlal veliko zaroto ter enega najhujših zločinov v ameriški zgodovini.

Le nekaj tednov pred svojim 75. rojstnim dnem je združil preizkušeno ekipo, poleg De Nira in Ala Pacina še Joea Pescija in Harveyja Keitela za mafijski ep Irec. Film pod okriljem Netflixa je bil nominiran za kar 10 oskarjev, a ostal brez zlatega kipca.

Režiser, prejemnik številnih nagrad, a le enega oskarja – pri 65 letih za režijo za film Dvojna igra – je kar 11 filmov posnel z De Nirom, pred omenjenima med drugim še filme Taksist, Dobri fantje, Pobesneli bik, Ulice zla in Kazino.

Z DiCapriem pa režiserja veže sedem filmov. Pred filmom The Audition, v katerem je zaigral tudi de Niro, je DiCaprio zaigral v njegovem filmu Volk z Wall Streeta, pred tem pa med drugim v Tolpah New Yorka, Letalcu in omejeni Dvojni igri.

Sprva je želel postati duhovnik

Scorsese, ki je sprva želel postati duhovnik, pozneje pa se je ob petih ženah in štirih ločitvah označil “za odpadlega katoličana”, se je odločil za študij filma. V 70. letih je skupaj s Stevenom Spielbergom, Francisom Fordom Coppolo in Georgeom Lucasom oblikoval novi Hollywood.

Martin Scorsese se je v New Yorku sicilijanskima delavcema in otroštvo preživljal v mestni četrti Little Italy. Bolehal je za astmo in že kot deček odkril svojo ljubezen do filma. “Nisem se smel ukvarjati s športom, niti zunaj na ulici z ostalimi otroki. Zdravnik mi je celo prepovedal močno smejanje. Zato sem bil večkrat povsem sam,” je nekoč dejal v intervjuju za revijo Playboy. V otroštvu je zato razvil “posebno občutljive antene”, ki so zmeraj zaznavale, kaj se dogaja okrog njega.

STA
Wikimedia

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button